Faceți căutări pe acest blog

Ziua de Comemorare a Victimelor Holocaustului

LECȚIILE TRECUTULUI PENTRU VIITOR


 Istoria Holocaustului este un patrimoniu european cu rădăcini comune în diferite naţiuni ale Europei. Există o responsabilitate europeană de a lua toate măsurile necesare pentru transmiterea acestei memorii.

Şase milioane de evrei şi alte milioane de oameni – ţigani, slavi, opozanţi politici şi religioşi, homosexuali, prizonieri de război, bolnavi mintal şi infirmi, dar şi elitele poloneze şi populaţia civilă rusă şi sârbă de pe teritoriile ocupate – au fost ucişi de nazişti în anii 1933-1945. Holocaustul este un fenomen unic prin amploarea brutalităţii sale, prin cruzimea sa şi prin caracterul premeditat al asasinărilor în masă.

Născut pe ruinele celui de-al Doilea Război Mondial, Consiliul Europei, după adoptarea Tratatului de la Londra, şi-a stabilit obiectivele fundamentale, ca răspuns la ideologiile totalitare din prima jumătate a secolului XX, precum şi la consecinţelor acestora: intoleranţa, divizarea, excluderea, ura şi discriminarea. Valorile apărate de Consiliul Europei gravitează în jurul democraţiei, respectului pentru drepturile omului şi importanţa statului de drept. Ele sunt parte a unui mesaj de prevenire a Holocaustului care presupune construirea unei societăţi europene care încearcă să înveţe a trăi respectând în măsură egală demnitatea fiecăruia.

În 2002, miniştrii europeni ai educaţiei au adoptat, la iniţiativa Consiliului Europei, declaraţia de instituire a Zilei de Comemorare a Victimelor Holocaustului şi de prevenire a crimelor împotriva umanităţii, în instituţiile de învăţământ din Statele sale membre. Recent şi ONU a ales data de 27 ianuarie, data la care armata sovietică a eliberat lagărul de concentarare şi de exterminare de la Auschwitz-Birkenau din Polonia, în calitate de Zi de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

Cunoaşterea acestui fenomen, dar şi a altor mari evenimente istorice, face parte din cultura generală. Studierea Holocaustului este o modalitate ideală pentru a înţelege felul de a fi şi a gândi al altor persoane. De asemenea, Holocaustul implică necesitatea de a pune în evidenţă anumiţi factori sociali, istorici şi psihologici pentru a putea înţelege comportamentul uman.

Nu doar continentul european, dar întreaga lume comemorează la 27 ianuarie victimele Holocaustului, iar marile instituţii europene: Consiliul Europei şi Uniunea Europeană au elaborat şi administrează diverse proiecte de studiere a acestui fenomen în instituţiile de învăţământ în scopul de a comemora trecutul şi a preveni producerea crimelor împotriva umanităţii.

2018

Ziua comemorării victimelor Holocaustului: Cunoașterea este cel mai bun antidot împotriva antisemitismului și discriminării   
27 ianuarie este o dată care marchează în istorie sentimente de tristețe și durere. Acum 73 de ani, la 27 ianuarie, forțele aliate au eliberat lagărul de concentrare de la Auschwitz-Birkenau, punând capăt ororilor comise acolo. Pentru a marca acest eveniment, le aducem astăzi un omagiu celor șase milioane de evrei și tuturor celorlalte victime care și-au pierdut viața în timpul Holocaustului. Îi omagiem, de asemenea, pe cei care au supraviețuit Shoah-ului. Printre aceștia se numără Simone Veil, prima președintă a Parlamentului European, care și-a dedicat existența reconcilierii și care a încetat din viață anul trecut.
În 2018 comemorăm 80 de ani de la Noaptea de cristal („Reichspogromnacht”) și 80 de ani de la instituirea legilor rasiste în Italia fascistă. Însă în 2018 sărbătorim și a 70-a aniversare a Declarației universale a drepturilor omului, care a apărut ca urmare a ororilor Holocaustului.
Această zi ar trebui să ne reamintească să fim vigilenți în fața urii, a discriminării și a dezumanizării. Este o zi în care trebuie să-i confruntăm pe cei care răspândesc minciuni despre istoria noastră și care pun la îndoială Holocaustul sau neagă sensul său fundamental pentru Europa de astăzi. Astfel cum ne-a reamintit Simone Veil, trebuie să ne aducem aminte de numele și de poveștile de viață ale celor pe care i-am pierdut pentru ca ei să nu dispară încă o dată.
Este o zi în care trebuie să condamnăm cu fermitate ura, bigotismul și antisemitismul în toate formele sale. Trebuie să construim o societate solidă, capabilă să apere ceea ce este drept. Oamenii trebuie să ia atitudine și să acționeze atunci când asistă la acte rasiste comise în public sau când aud sloganuri antisemite pe străzile Europei, astfel cum s-a întâmplat recent.  din Mesajul președintelui Jean-Claude Juncker cu ocazia Zilei de Comemorare a Holocaustului 2018


Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă și de Securitate, Federica Mogherini, a transmis în cadrul mesajului său cu ocazia Zilei internaționale a comemorării victimelor Holocaustului că rememorarea trecutului întunecat al Europei și traducerea a ceea ce am învățat din experiența noastră în politicile noastre este esențială pentru a preveni apariția antisemitismului, a discriminării și a discursului instigator la ură în Europa, potrivit unui comunicat al Serviciului European de Acțiune Externă.

70 de ani mai târziu, antisemitismul, discriminarea și discursul instigator la ură sunt din nou în ascensiune în Europa”, a remarcat Mogherini. “Cel mai bun antidot împotriva acestei nebunii este cunoașterea. Este esențial ca ai noștri copii să învețe despre Shoah și să viziteze Auschwitz și alte lagăre de concentrare, să înțeleagă ce s-a întâmplat și să nu mai permită ca acest lucru să se întâmple din nou”, a declarat înaltul oficial european.

“Prezervarea și transmiterea memoriei este o datorie față de cei care și-au pierdut viața și față de copiii noștri. Memoria nu poate acționa doar înapoi: ea trebuie să ne modeleze prezentul și viitorul nostru. Cuvintele pe care le spunem de Ziua Internațională a comemorării victimelor Holocaustului trebuie să se traducă în politici. În fiecare zi lucrăm împreună cu partenerii noștri pentru a lupta împotriva terorismului, antisemitismului, xenofobiei și a discursului instigator ură, pentru a păstra nu doar memoria Holocaustului, ci diversitatea culturală și religioasă a continentului nostru. Singura modalitate de a onora memoria Holocaustului este de a transforma amintirea în promisiunea unui viitor mai bun “, a spus Mogherini.
Mai mult


UE
  • https://ec.europa.eu/home-affairs/news/international-holocaust-remembrance-day_en
  • https://eeas.europa.eu/.../statement-high-representativevice-president-federica- mogherini-international-holocaust_enhttp://www.europarl.europa.eu/news/en/headlines/eu-affairs/20180122STO92208/the-european-parliament-commemorates-holocaust-victims
  • http://fra.europa.eu/en/news/2018/learning-holocaust-address-todays-refugee-situation
  • http://www.enrs.eu/de/news/1795-between-life-and-death-stories-of-rescue-during-the-holocaust
 CoE
  • http://www.assembly.coe.int/nw/xml/News/News-View-EN.asp?newsid=6949&lang=2&cat=8
  • https://www.coe.int/en/web/portal/-/ceremony-to-mark-international-day-of-holocaust-commemoration
OSCE
http://www.osce.org/odihr/368191
http://www.osce.org/odihr/hmd2018?download=true


DESCARCATI
Zilele Memorialului Holocaustului: O privire de ansamblu asupra memoriei și educației în regiunea OSCE=Holocaust Memorial Days: An overview of remembrance and education in the OSCE region. - Warsaw, 2018. - 120 p.

Cea de-a cincea ediție a acestei publicații oferă informații despre momentul, locul și modul în care statele participante la OSCE promovează comemorarea, studierea Holocaustului și exterminarea și persecuția romilor și sintilor, în conformitate cu angajamentele asumate de OSCE. Publicatia conține informații despre comemorarea, educația și cercetarea privind Holocaustul, site-urile memoriale, cele mai bune practici și este destinată să ajute statele participante în eforturile lor de a promova educația și comemorarea tuturor victimelor persecuției naziste.

Editii anterioare

Moldova
DECLARAȚIA președintelui Parlamentului Andrian Candu către Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului
Discursul Andreei Vesa, Director al Programului pentru Drepturile Omului, Misiunea OSCE în Moldova, cu prilejul Zilei de Comemorare a Victimelor Holocaustului, Chișinău, 26 ianuarie 2018. 

ONU
http://www.un.org/en/holocaustremembrance/2018/calendar2018
https://en.unesco.org/international-days/holocaust-remembrance
https://ru.unesco.org/news/vazhnost-prepodavaniya-i-izucheniya-istorii-holokosta?language=es
https://ru.unesco.org/courier/cifrovoy-kurer/antisemitizm-uroki-istorii

  ACŢIUNI DE COMEMORARE ÎN 2017:




La 24 ianuarie 2017, la Strasbourg, Consiliul Europei a comemorat toate victimele Holocaustului și ale regimului nazist printr-o ceremonie oficială desfășurată în fața Palatului Europei, la care au participat Președintele României și Președintele Ciprului, țară care deține președinția Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei.
Activități și ceremoni de comemorare s-au desfășurat în diferite state europene. Muzică, spectacole și cântece au răsunat în mai multe colțuri ale Europei, în scopul păstrării amintirii vocilor tuturor celor care au fost asasinați.
Guvernul Republicii Moldova a adoptat proiectul de hotărâre privind examinarea și aprobarea proiectului planului de acțiuni pentru implementarea declarației Parlamentului cu privire la acceptarea raportului comisiei internaționale pentru studierea Holocaustului, prezidată de Elie Wiesel.
În Republica Moldova pe parcursul acestei săptămâni se desfășoară o serie întreagă de măsuri pentru comemorarea victimelor holocaustului care vor culmina cu desfășurarea unui miting recviem, la data de 27 ianuarie, la memorialul victimelor fascismului.
”Dreptul la memorie” este titlul expoziţiei-eveniment, inaugurată joi, 26 ianuarie 2017, în spaţiul expoziţional al Bibliotecii Naţionale. Programul evenimentului include participarea dr. Sergiu Nazarie şi Marina Lecarţeva (Asociaţia evreilor din Moldova) și proiectarea filmelor documentare: Holocaustul şi Infernul de la Auschwitz.

Expoziţia cuprinde materiale ce prezintă descrierea uciderii a aproximativ șase milioane de evrei, de toate vârstele, majoritatea din Europa, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ca parte din „soluția finală a problemei evreiești”, programul de exterminare a evreilor, plănuit și executat de regimul național-socialist din Germania, condus de Adolf Hitler.

Centrul Pro-European de Servicii și Comunicare al BNRM a prezentat în cadrul Compartimentului ”Crimele împotriva umanității: Lecțiile trecutului pentru viitor” documente și publicații elaborate de Consiliul Europei și Uniunea Europeană cu privire la politicile europene de transmitere a memoriei Holocaustului și de prevenire a crimelor împotriva umanități. Printre materialele expuse sunt prezente documente ce constituie cadrul instituțional european: Convenția culturală europeană din 1954 și Recomandarea 2001(15) relativă la predarea istoriei în Europa în sec. XXI, dar și actele normative naționale. 

Publicul poate lua cunoștință cu diferite materiale didactice, în format tradițional și electronic, elaborate în cadrul Programului Consiliului Europei privind transmiterea memoriei Holocaust-ului și prevenirea crimelor împotriva umanității, dar și cadrul proiectelor FRA, Agenției pentru Drepturi Fundamentale al UE. Acestea ar putea inspira în special învățătorii, animatorii, lucrătorii din domeniul cultural și membrii societății civile la organizarea diferitor activiăți care ar ajuta, mai ales tinera generație, să cunoască și să conștientizeze faptele, și cauzele lor, care au marcat, în cea mai tristă modalitate, istoria Europei.
Expoziția este vernisată în perioada 23-26 ianuarie 2017 în spațiul expozițional de la parterul BNRM, după care între 27 ianuarie - 3 februarie 2017 va fi expusă în spațiile Centrului Pro-European de Servicii și Comunicare.

ACŢIUNI DE COMEMORARE ÎN 2015:


La Auschwitz este organizată o ceremonie impresionantă cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare nazist. La eveniment participă, pe lângă cei 300 de supravieţuitori, mai mulţi şefi de stat şi de guvern, ca şi reprezentanţi ai familiilor regale din Europa. Vor fi prezenţi, între alţii: preşedinţii Germaniei, Franţei şi Ucrainei, reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale. Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, va fi de asemenea prezent la ceremonie, Consiliul Europei aflându-se la originea instituirii unei Zile de comemorare a Holocaustului şi de prevenire a crimelor împotriva umanităţii.

În ajunul evenimentului, la 26 ianuarie, la Consiliul Europei a fost organizat un program special dedicat acestei aniversări, inclusiv o şedinţă solemnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, în cadrul sesiunii de iarnă.

La 29 ianuarie 2015, la Chişinău a avut loc o Conferinţă Internaţională la nivel înalt privind comemorarea a 70 de ani de la eliberarea lagărelor de concentrare de la Auschwitz-Birkenau, eveniment organizat de MAEIE, în parteneriat cu Biroul Relaţii Interetnice, conferinţa de asemenea anvergură fiind o premieră pentru Republica Moldova.

La eveniment au participat mai mulţi oficiali și experți străni, printre care reprezentanţi ai Comitetului Evreiesc American, Consiliului pentru Relaţii Externe din Israel, Alianţei Internaţionale pentru Comemorarea Holocaustului, reprezentanţi ai misiunilor diplomatice şi organizaţiilor internaţionale la Chişinău. n cadrul Conferinţei au fost subliniate importanţa menţinerii pe agenda autorităţilor naţionale a luptei împotriva anti-Semitismului, necesitatea de a păstra memoria Holocaustului şi au fost formulate recomandări privind acţiunile viitoare în domenii.

Cu ocazia Zilei de Comemorare a Victimelor Holocaustului,  Centrul pro-european de servicii şi comunicare a BNRM a pregătit o expoziţie de publicaţii ale Consiliului Europei şi Uniunii Europene care ar putea servi ca material didactic pentru organizarea diverselor acţiuni de comemorare şi educaţie a tinerilor în spiritul toleranţei şi umanităţii.





ACŢIUNI DE COMEMORARE ÎN 2014:

Cu ocazia Zilei Internaţionale de Comemorare a Holocaustului, Comisia Europeană a publicat un comunicat de presa in care invită statele membre să incrimineze negarea crimelor împotriva umanităţii.
Pe marginea sesiunii de iarnă a Adunării parlamentare a Consiliului Europei, la Palatul Europei din Strasbourg este prevăzut un eveniment de comemorare a victimelor Holocaustului, organizat de către Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland. Autorii discursurilor pronunţate sunt:
  • Thorbjørn Jagland,Secretarul general al Consiliului Europei
  • Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei
  • Werner Faymann, cancelarul Austriei
  • Rudko Kawczynski, Preşedintele Forumului European pentru Romi şi Călători
„Mai mult de 70 de ani au trecut de la Holocaust, dar Europa se confruntă cu o creştere a antisemitismului. Deşi în multe ţări nu există date statistice oficiale, studiile arată că ostilitatea profund înrădăcinată continuă să ameninţe securitatea şi demnitatea umană a evreilor din întreaga Europă”, - a declarat Nils Muižnieks, Comisarul Consiliului Europei pentru Drepturile Omului, în noul articol publicat în Carnetul Drepturilor Omului.

Inaltul Reprezentant al UE, Catherine Ashton, a facut o declaratie cu ocazia Zilei de Comemorare a Victimelor Holocaustului, in care a mentional:
"Astăzi, comunitatea internațională își amintește de victimele Holocaustului. Noi il onorăm pe fiecare dintre cei uciși cu brutalitate în cea mai întunecată perioadă a istoriei europene. De asemenea, dorim să se aduca un tribut special pentru toți cei care au acționat cu curaj și sacrificiu pentru a-si proteja concetățenii împotriva persecuției.

De Ziua Holocaustului, trebuie să păstrăm vie amintirea acestei tragedii. Este o ocazie de a reaminti tuturor de necesitatea de a continua lupta împotriva prejudecăților și a rasismului. Noi trebuie să rămânem vigilenți împotriva pericolelor discursului de ură și sa ne intensificam angajamentul de a preveni orice formă de intoleranță. Respectarea drepturilor omului și a diversității se află în centrul a ceea ce este esenta Uniunii Europene."

Parlamentarul european, Elena Basescu, a mentionat ca aceasta "Este o zi în care cu toții trebuie să reflectăm la acest episod sumbru al trecutului nostru și la motivele care au condus la această tragedie. Suferințele poporului evreu din timpul celui de-al Doilea Război Mondial reprezintă o pată neagră în istorie. Pe de o parte, ziua de 27 ianuarie este un prilej de a aduce un omagiu victimelor Holocaustului. Pe de altă parte, în această zi, fiecare dintre noi trebuie să își reînnoiască angajamentul de a nu mai permite vreodată comiterea unor astfel de atrocități."
ACŢIUNI DE COMEMORARE ÎN 2013: 

Ambasada Republicii Polone la Chişinău, împreună cu Ambasada Germaniei la Chişinău şi Ambasada Franţei la Chişinău, Vă invită duminică, 27 ianuarie 2013, la ora 18.30 la Cinematograful «Odeon» (Chişinău, str. Eminescu 55) la prezentarea filmului «Europa Europa» de Agnieszka Holland.  Intrarea este liberă.

*   *   *
 
La 27 ianuarie 2013, la Centrul european de tineret,  va avea loc o Conferinţa excepţională a lui Pierre-Philippe Preux „Holocaustul printre gloanţe”, organizată de Consiliul Europei şi Centrul european al rezistenţei deportate.

Conferinţa va arunca lumină asupra unui aspect încă puţin cunoscut al Holocaustului, crimele între 1941 şi 1944 când aproape un milion şi jumătate de evrei din Ucraina au fost împuşcaţi de către Einsatzgruppen (unitati mobile de execuţie) din cadrul Waffen SS, Poliţia germană şi Colaboratori din Europa de Est.

Programul Conferinţei


28 ianuarie 2013

Manifestația consacrată Zilei Mondiale de Comemorare a Jertfelor Holocaustului  (28.01.2012)

La evenimentul „Holocaust. Memorie. Conştiinţă. Depăşire", care a fost organizat de Comitetul American Evreiesc „Joint" din R. Moldova şi Centrul Cultural Evreiesc KEDEM, au  participat Prim-ministrul Vlad Filat,  Preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, reprezentanţi ai  corpului diplomatic, etnici evrei.Programul a demarat cu un serviciu divin în memoria celor decedaţi, ulterior au răsunat imnurile de stat al R. Moldova şi al Statului Israel, dar şi a fost susţinut un concert de către orchestra de cameră a Liceului republican „S. RAHMANINOV". De asemenea, în cadrul evenimentului au fost făcute publice rezultatele concursului de lucrări ale elevilor la tema Holocaustului.

 *    *    *


*    *    *

INFORMAŢII SUPLIMENTARE: 

Consiliul Europei: 
Uniunea Europeană

*    *    *


Centrul Pro-european de servicii şi comunicare / Biblioteca Naţională a Republicii Moldova

Resurse VIDEO:

Holocaust Documentary https://www.youtube.com/watch?v=aS98MAN3Xtg

The Documentary - Auschwitz The Forgotten Evidence History

https://www.youtube.com/watch?v=7k3-wxLvQwg
"The Death Trap" - Transnistria: Holocaust Survivor Testimonies