Faceți căutări pe acest blog

BV_Publicatii periodice cu tematica europeana / Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă

Newsletter-ul este elaborat în baza emisiunii radiofonice din 06 octombrie 2012, realizate de Asociaţia pentru Politică Externă (APE) în comun cu Friedrich-Ebert-Stiftung (FES). Emisiunea este difuzată de postul public Radio Moldova şi de Radio Vocea Basarabiei. Emisiunea este parte a proiectului FES şi APE „Dialoguri de politică externă”.

Asociaţia pentru Politică Externă (APE) este o organizaţie neguvernamentală angajată în susţinerea procesului de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană şi facilitarea procesului de soluţionare a problemei transnistrene în contextul europenizării ţării. APE a fost constituită în toamna anului 2003 de un grup proeminent de experţi locali, personalităţi publice, de foşti oficiali guvernamentali şi diplomaţi de rang înalt, toţi fiind animaţi de dorinţa de a contribui cu bogata lor experienţă şi expertiză la formularea şi promovarea de către Republica Moldova a unei politici externe coerente, credibile şi eficiente.

Fundaţia Friedrich Ebert (FES) este o fundaţie politică social-democrată germană, scopurile căreia sunt promovarea principiilor şi fundamentelor democraţiei, a păcii, înţelegerii şi cooperării internaţionale. FES îşi îndeplineşte mandatul în spiritul democraţiei sociale, dedicându-se dezbaterii publice şi găsirii, într-un mod transparent, de soluţii social-democrate la problemele actuale şi viitoare ale societăţii.

Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă,  Buletin lunar, Martie 2023. NR.3 (205)

TEMELE EDIȚIEI:
1. Oazu Nantoi, deputat PAS: „Formatul pentalateral 5+2 este unul depășit în dosarul transnistrean, iar pe durata existenței lui am văzut doar cedări unilaterale ale malului drept”
2. Editorial de Lina Grâu, jurnalistă: „Generația șanselor ratate sau cea care va aduce Republica Moldova în UE?”
3. Opinia expertului, Natalia Stercul, directoarea executivă APE : „Formatul „5+2”: așteptările neîmplinite ale reglementării transnistrene”
4. Cristina Ciubotaru, expert anticorupție: „Pre-vettingul a selectat candidați puternic suspectați de legături cu politicul, ceea ce generează lipsă de încredere”
5. Analiză : Platforma pentru Inițiative de Securitate și Apărare (PISA): „Prioritățile Guvernului Republicii Moldova în materie de securitate și evoluția mediului de securitate”

Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă,  Buletin lunar, Februarie 2023. NR.2 (204)
ROM    ENG

TEMELE EDIȚIEI:
1. General în rezervă al Armatei Române, Virgil Bălăceanu: „Este important ca resursa financiară să fie dirijată spre acele echipamente care sunt absolut necesare luptei de apărare”
2. Editorial, Mihai Isac, jurnalist și comentator politic: „Republica Moldova, sub amenințarea Kremlinului și în 2023”
3. Ana Mihailov, directoare a Fundației „Friedrich Ebert” Moldova: „Sper că noul guvern nu va fi doar o mimare a schimbărilor din țară”
4. Opinia expertului, Natalia Stercul, președintă a APE: „Războiul pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei: un an de rezistență”
5. Analiză Platforma pentru Inițiativele de Securitate și Apărare (PISA): „Mediul de securitate în Republica Moldova în contextul pregătirilor unei noi ofensive rusești pe frontul din Ucraina”

Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă,  Buletin lunar, Ianuarie 2023. NR.1 (203)  
ROM   ENG

TEMELE EDIȚIEI:
1. Igor Boțan, director ADEPT: „Pentru guvernare este foarte important să dea randament în procesul de integrare europeană”
2. Natalia Albu, directoare executivă a PISA: „Odată cu intensificarea acțiunilor militare ruse în Ucraina, nu cred că agenda Rusiei pentru Republica Moldova a dispărut”
3. Stas Madan, director de program al Expert-Grup: „Avem în continuare mari carențe în cadrul concurențial și anumite creșteri de prețuri nu sunt neapărat justificate”
4. Iulian Groza, director executiv IPRE: „Rezultatele palpabile vor conta foarte mult atunci când UE va analiza pregătirea noastră pentru procesul de negociere a noului tratat de aderare”

Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă,  Buletin lunar, Decembrie 2022. NR.12 (202)
ROM   ENG

TEMELE EDIȚIEI:
1. Forumul de Integrare Europeană a Republicii Moldova 2022
2. Panel I: Statutul Republicii Moldovei de țară candidat la UE: maximizarea oportunităților pentru o integrare deplină – priorități și perspective
3. Panel II: Reforma sistemului de justiție și lupta împotriva corupției la nivel înalt: progrese și obstacole
4. Panel III: Reforma sectorului de securitate și apărare: priorități strategice

Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă,  Buletin lunar, Noiembrie 2022. NR.11 (201) 

TEMELE EDIȚIEI:
1. Vasile Grădinaru, deputat PAS: „Incertitudinea de poziție pe care o vor lua cetățenii din stânga Nistrului îi face pe ruși să nu uziteze scenariul închiderii robinetului livrărilor de gaze”
2. Editorial, Vitalie Călugăreanu, jurnalist: „Terorismul energetic” abia începe”
3. Sergiu Tofilat, expert energetic: „Stoparea volumelor de gaze de către Gazprom pentru Republica Moldova este un scenariu real”
4. Opinia expertului, Victor Parlicov, expert în domeniul energetic: „O radiografie a securității energetice din Republica Moldova”

Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă,  Buletin lunar, Octombrie 2022. NR.10 (200)  

TEMELE EDIȚIEI:

1. Leonid Litra, expert Kiev: „Fără nicio piedică sau criză politică, acest proces de aderare la UE ar putea dura cam 7-8 ani”
2. Editorial, Simion Ciochină, jurnalist: „Comunitatea Politică Europeană – o ușă de integrare a Republicii Moldova în UE?”
3. Dan Barna, vicepreședintele Camerei Deputaților din România: „Miza reală este ca Moldova să se așeze pe o direcție europeană de pe care să putem spune că este un drum de neîntors”
4. Opinia expertului, Nicoletta Pirozzi, expert UE: „Realizarea vocației geopolitice a Europei”

Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă,  Buletin lunar, Septembrie 2022. NR.9 (199)   
ROM   ENG

TEMELE EDIȚIEI:
1. Adrian Băluțel, deputat PAS: „Ne facem temele pentru acasă și ne mișcăm înainte cu reformele ce țin de apropierea standardelor de cerințele europene”
2. Editorial, Lina Grâu, jurnalistă: „Nu avem o altă opțiune istorică de dezvoltare decât integrarea europeană”
3. Ion Tăbârță, expert politic: „Trebuie să înțelegem că situațiile de criză creează întotdeauna și anumite oportunități”
4. Opinia Expertului, Dionis Cenușă, analist politic: „Comunitatea Politică Europeană – noul „club” pan-european împotriva autoritarismului de tip euroasiatic”

Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă,  Buletin lunar, August 2022. NR.8 (198) 
ROM    ENG

TEMELE EDIȚIEI:
1. Sergiu Litvinenco, ministrul Justiției: „Trebuie să scoatem din sistemul justiției persoanele compromise”
2. Angela Grămadă, directoare Experts for Security and Global Affairs (ESGA): Guvernarea PAS a pus în mișcare mai multe legi, dar problema este că au minimizat actul transparenței decizionale
3. Igor Munteanu, cadrul universitar și analist politic IDIS „Viitorul”: Puțini dintre miniștrii care au fost confirmați pentru componența actualului guvern au fost pregătiți pentru acest „botez al focului”

Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă,  Buletin lunar, Iulie 2022. NR.7 (197) 

TEMELE EDIȚIEI:
1. Valeriu Mija, secretar de stat în Ministerul Apărării: „Mergem pe modernizarea armatei și nu pe mărirea plafonului de personal sau tehnică”
2. Editorial, Mihai Mogîldea, Director Executiv Adjunct IPRE: „Reperele unei noi Strategii de securitate a Republicii Moldova: ce putem face diferit și mai bine?”
3. Generalul în rezervă al Armatei române, Virgil Bălăceanu: „Armata Republicii Moldova este una care are mobilitate, dar partea care trebuie dezvoltată este capacitatea de lovitură la contact”
4. Opinia expertului, Mihai Isac, expert politic și de Securitate: „Armata Națională la momentul adevărului. Ce este de făcut?”

Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă,  Buletin lunar, Iunie 2022. NR.6 (196)  
ROM    ENG

TEMELE EDIȚIEI:
1. Daniela Morari, ambasadoarea Republicii Moldova la UE: Nu știu dacă ar fi fost cineva în UE care ar fi putut spune că în trei luni Republica Moldova va obține statutul de țară candidată.
2. Editorial de Alexei Tulbure, director al Institutului de Istorie Orală: „Ieșirea din spațiul ex-sovietic a Republicii Moldova și intrarea în cursa pentru aderarea la UE”
3. Eugen Tomac, europarlamentar: „Standardele europene înseamnă transparență, justiție, stat de drept și predictibilitate financiară”
4. Opinia expertului, Angela Grămada, directoare ESGA București: „Decizia Consiliul European: De la simbolisme la responsabilitate”

Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă,  Buletin lunar, Mai 2022. NR.5 (195)  
ROM     ENG

TEMELE EDIȚIEI:
1. Daniela Morari, ambasadoarea Republicii Moldova la UE: „Ceea ce va face diferența în decizia luată de Consiliul European va fi trecerea de la abordarea în baza politicii de vecinătate la cea de extindere”
2. Editorial de Radu Magdin, consultant politic internațional: „Moldova are nevoie de statutul de țară candidată la UE și sprijin efectiv pentru perspectiva sa europeană”
3. Stefan Meister, director de programe, Consiliul German pentru Relații Externe (DGAP): „Mă aștept la un statut de potențial candidat, poate cu o foaie de parcurs”
4. Opinia Expertului de Mihai Mogâldea, director Executiv Adjunct IPRE: „Republica Moldova trebuie să obțină statutul de țară candidat pentru aderarea la UE

Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă,  Buletin lunar, Aprilie 2022. NR.4 (194) 
ROM    ENG

TEMELE EDIȚIEI:
1. Iulian Groza, director al Institutului pentru Politici și reforme Europene (IPRE): „Cea mai importantă este decizia politică pe care o vor lua statele membre și oferirea acestei promisiuni clare de aderare”
2. Nadia Afanasieva, directoarea Institutului Ucrainean pentru Politică Internaţională de la Kiev: „Trebuie să reformăm procuratura în Ucraina, iar pentru dezvoltarea economică, va trebui să lucrăm mai mult și la partea de anticorupție”
3. Mădălin Necșuțu, jurnalist Balkan Insight: „Republica Moldova, pași mici dar siguri înspre UE”

Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă,  Buletin lunar, Martie 2022. NR.3 (193)  
ROM    ENG

TEMELE EDIȚIEI:
1. Oleg Serebrian, vicepremier pentru Reintegrare: „Nu există pentru moment niciun fel de temei să credem că Republica Moldova poate fi vizată de acest război”
2. Claudiu Degeratu, analist militar din România: „Guvernul de la Chișinău ar trebui să declare că orice implicare a forțelor din Transnistria în Ucraina înseamnă un atac la securitatea Moldovei”
3. Ludmila Nofit, director executiv al Asociației de Politică Externă (APE): „Pericolul transnistrean – implicații pentru Republica Moldova”

Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă,  Buletin lunar, Februarie 2022. NR.2 (192) 
ROM    ENG

TEMELE EDIȚIEI:
1. Interviu cu generalul Ion Costaș, fost ministru al Apărării: „Ne-am luptat atunci cu separatismul din Transnistria alimentat și promovat de Moscova”
2. Editorial de Lina Grâu, jurnalistă Europa Liberă: „Cum a ajuns Transnistria dintr-un subiect marginal într-unul de îngrijorare”
3. Interviu cu Igor Munteanu, analist politic IDIS Viitorul: „Acest război din Ucraina găsește Republica Moldova cu temele nefăcute”
4. Opinia expertului de Veaceslav Berbeca, expert politic IDIS Viitorul: „Raționalitate cu lumea irațională”

Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă,  Buletin lunar, Ianuarie 2022. NR.1 (191)  
ROM    ENG

TEMELE EDIȚIEI:
1. Vladimir Socor, analist Jamestown Foundation: „Rusia nu va invada Ucraina, iar dacă va întreprinde o incursiune minoră, atunci va avea un scop în politica internă a Ucrainei”
2. Editorial de Mădălin Necșuțu, jurnalist Balkan Insight: „Sub spectrul războiului: moment de panică sau oportunitate pentru Moldova?”
3. Mihai Isac, expert politic al Karadeniz Press: „Republica Moldova este un teren de încercare a strategiilor de federalizare pe care Moscova dorește să le implementeze în Ucraina”
4. Natalia Stercul, expertă a Asociației de Politică Externă: „Nori cenușii de război asupra Ucrainei: principalele consecințe pentru securitatea regională și internațională”

                                                                  * * * * *
 2012-2015

 2015

Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă, Buletin Bilunar, Mai 2015, NR.6 (NOU) 

Newsletter nr. 06 Mai 2015. Vecinătatea Estică a UE - încotro?
  • Vecinătatea Estică a UE – încotro? Victor Chirilă: Republica Moldova a beneficiat din plin ofertele UE venite pe linia Parteneriatului Estic. 
  • Stanislav Secrieru: Dacă privim acum evoluțiile din Republica Moldova, practic nimic nu o recomandă pentru o perspectivă europeană. 
  • „Cine a lansat năluca unei cereri moldovenești de aderare, la Summitul de la Riga?”. Un editorial de Ștefan Gorda. 
  • James D. Pettit: Corupția este un obstacol enorm pentru dezvoltarea unei societăți prospere și democratice.
  
Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă, Buletin Bilunar, Mai 2015, NR.5 (NOU) 

UE și Estul în 2030. Patru scenarii pentru relația dintre UE, Federația Rusă și vecinătatea comună 
Temele ediţiei:
  • "UE și Estul în 2030". Un nou raport FES care încearcă să anticipeze posibilele evoluții în relațiile viitoare între UE, Federația Rusa și țările Parteneriatului Estic.
  • Cum văd experții din Republica Moldova viitorul relațiilor dintre UE și Rusia și evoluțiile în țările învecinate cu acestea.
  • Reinhard Krumm: Moldova are toate posibilitățile să devină cândva membru al UE, totul depinde doar de Moldova.
Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă, Buletin Bilunar, Mai 2015, NR.4 (NOU) 
  • Scădere fără precedent a sprijinului pentru integrarea europeană. Cauzele și consecințele, analizate de directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbaroșie.
  • Pentru a schimba lucrurile, trebuie să devenim cetățeni și să nu rămânem inhibați în starea noastră de locuitori, spune directorul executiv ADEPT, Igor Boțan.
  • Expertul Michael Emerson, de la Centrul pentru Studii Politice Europene (CEPS) de la Bruxelles, spune că parcursul european nu este pierdut, însă întârzierea lui nu va face bine Moldovei.
  • Nicu Popescu, expertul Institutului European pentru Studii de Securitate de la Paris: Corupția trage în jos sprijinul pentru ideile promovate de guvernare. 


Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă, BULETIN BILUNAR, APE/FES Newsletter= Synthesis and Foreign Policy Debatesnr.03 (2015)
Temele ediţiei:
  1. 1. Relansarea dialogului Chișinău-Tiraspol. Victor Osipov: Discuțiile la toate nivelele trebuie reluate, însă soluționarea conflictului transnistrean este o sarcină pe termen lung.
  2. 2. Vladimir Iastrebciak: Discuțiile privind extinderea Zonei de liber schimb cu UE pentru Transnistria nici nu au început.
  3. 3. Transnistria: scădere economică, creștere geopolitică. Un editorial de Ernest Vardanean. 
  4. 4. Victor Chirilă: Sper că Tiraspolul va valorifica deschiderea din partea Chișinăului și a partenerilor internațional
Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă, BULETIN BILUNAR, APE/FES Newsletter= Synthesis and Foreign Policy Debatesnr.02 (2015)

Temele ediţiei:

1. Guvern minoritar la Chișinău, învestit cu votul Partidului Comuniștilor. Fostul premier Iurie Leancă pleacă din PLDM și anunță un nou proiect politic.
2. Prioritățile partidelor parlamentare – între integrarea europeană și integrarea eurasiatică.
3. 2015: Perspective economice într-un context regional şi intern complicat. Un editorial semnat de ex-ministrul Finanțelor, Veaceslav Negruță.
4. Foaie de parcurs propusă partenerilor de dezvoltare noului Guvern: recomandări sau ultimatum? Principalele teze din document, un interviu la subiect cu ambasadoarea Suediei, Ingrid Tersman, și o opinie a directorului executiv al Asociației pentru Politică Externă, Victor Chirilă.

Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă, BULETIN BILUNAR, APE/FES Newsletter= Synthesis and Foreign Policy Debatesnr.01 (2015) 05.02.2015  

Temele ediţiei:
1. Coaliție minoritară la Chișinău. Directorul executiv APE, Victor Chirilă: Un guvern minoritar este șantajabil și este la cheremul partidului din opoziție.
2. Expertul IDIS Viitorul, Cornel Ciurea: Alianța pentru o Moldovă Europeană este o soluție funcțională, chiar dacă nu cea mai bună.
3. AIE sau AME și anticipate? Un editorial semnat de analistul politic Tudor Cojocariu.
4. Expertul Viorel Chivriga: Guvernul minoritar va fi unul șantajabil și inapt de reforme.

2014


Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă, BULETIN BILUNAR, APE/FES Newsletter 
Temele ediţiei:

1. Alegeri parlamentare în Republica Moldova. Sergiu Ostaf: Avem nevoie de sprijinul inteligent al partenerilor de dezvoltare, care să nu conserveze anumite sisteme, ci să sprijine actorii de schimbare.
2. Victor Chirilă: Este o victorie amară – nu suntem mulţumiţi de calitatea politi cienilor aleși, dar nu am avut altă opţiune.
3. Vasile Nedelciuc: Alegerile au fost o opţiune clar pro-europeană, dar acum oamenii așteaptă să aibă și o viaţă mai bună.


Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă, BULETIN BILUNAR, APE/FES Newsletter nr.06 (07 iulie 2014)

Temele ediţiei:

1. Acordul de Asociere nu este punctul final în relațiile cu UE. R.Moldova poate deveni stat membru. Opinii ale participanților la cea de a treia ediție a Forumului UE-Moldova de la Bălți.
2. "Parcursul către UE pentru R.Moldova va însemna o perioada între 10 și 20 de ani". Interviu cu Axel Schäfer, vicepreședinte al grupului parlamentar SPD din Bundestagul Germaniei, responsabil de afaceri europene.
3. "Acordul de Asociere va consolida Republica Moldova ca stat prosper". Wicher Slagter, șeful departamentului politic și economic al Delegației UE.
4. ”Chestiunea aderării statelor mici la UE nu poate fi amânată la nesfârșit”. Interviu cu profesorul Christoph Zöpel.
5. Ion Sturza: ”Pentru a ajunge în UE, R.Moldova are nevoie de coeziunea clasei politice și de implementarea Acordului de Asociere”


Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă, BULETIN BILUNAR, APE/FES Newsletter nr.04 (24 mai 2014) 

Temele ediţiei:
1. „Acordul de Asociere conține prevederi care vor îmbunătăți multe aspecte ale vieții sociale”. Un interviu cu vicepreședinta Bundestagului Germaniei, Ulla Schmidt.
2. „Suedia consideră că țările care se conformează criteriilor trebuie să aibă posibilitatea de a deveni membri ai UE”. Interviu cu președintele Parlamentului Suediei, Per Westerberg.
3. „După 10 ani de când Letonia este membru al Uniunii Europene nimeni nu-și mai dorește să revină în URSS”. Interviu cu președintele Parlamentului din Letonia, Solvita Aboltina.

Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă, Lecția Ucrainei pentru R.Moldova și UE , Nr.3(mai 2014)
1. Experiența Poloniei: „Nimeni din Europa nu va veni să facă ordine în curtea noastră dacă nu ne punem pe treabă şi noi”. Interviu cu Adam Burakowski şi Bartłomiej Zdaniuk, politologi şi conferențiari din Varşovia.
2. „Autoritățile de la Chişinău trebuie să pună accent pe informarea populației cu privire la beneficiile integrării europene”. Interviu cu Vitalie Ponomariov, profesor la Universitatea din Cahul.
3. „Trebuie să punem accent pe informare, pentru ca oamenii să înțeleagă cât mai bine ce se întâmplă cu adevărat”. Opinia Rodicăi Frecăuțanu, reprezentantă a societății civile, satul Pîrlița, Făleşti.
4. „Atitudinea pozitivă față de Uniunea Vamală se regăse şte la persoane de vârstă mai înaintată. Tinerii conştientizează că Federația Rusă nu este un partener de încredere”. Interviu cu Eduard Serbenco, pro-decan al Facultății de Drept a USM.


Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă, Lecția Ucrainei pentru R.Moldova și UE , Nr.1(ianuarie)
1. Fostul Comisar european pentru Extindere, Günter Verheugen: Involuția Ucrainei este o consecință a refuzului UE de a oferi perspectivă europeană clară țărilor din Parteneriatul Estic.
2. Lecția Ucrainei pentru R.Moldova: „Semnați Acordul de Asociere cu UE fără a sta pe gânduri și uitați de Rusia”. Interviu cu analistul ucrainean Vitaly Portnikov.
3. Politicienii de la Chișinău trebuie să-și lase la o parte divergențele, întrucât contextul internațional este foarte periculos. Interviu cu expertul asociat IDIS Viitorul, Marian Cepoi.
4. '2014 – un an crucial pentru Moldova'. Un editorial al directorului executiv al APE, Victor Chirilă.


 2013

Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă,  24.07.2013 NR.5 (90)  

1. Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Corman, despre agenda europeană a Legislativului ș ireformele interne, în perspectiva parafării la Vilnius a Acordului de asociere cu UE.

2. Consilierul președintelui român, Iulian Chifu, despre mesajul vizitei lui Traian Băsescu la Chișinău. 3. Analistul politic Igor Boțan: integrarea europeană versus integrarea eurasiatică. Argumente pentru parcursul european.

Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă, 19.06.2013.
1. Evoluțiile din cadrul procesului de reglementare a conflictului transnistrean în viziunea șefei Misiunii OSCE în Republica Moldova, Jennifer Brush, a ambasadorului SUA la Chișinău, William Moser, și a negociatorului șef din partea Chișinăului, Eugen Carpov. 2. Este Transnistria reintegrabilă? Un editorial de Victor Chirilă. 3. Pe cele două maluri ale Nistrului crește o generație de tineri care nu au experiența de a trăi în comun. Expertul Daniel Vodă, despre cum poate fi depășit acest hiatus de comunicare.

Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă, BULETIN BILUNAR, 28 MAi 2013, NR.3 (88) 06.06.2013

1. Avocatul american George Teodorescu despre investitorii străini și climatul de afaceri din R. Moldova. 2. Rezidenții străini din Zonele economice libere generează creștere industrială în pofida crizei economice interne și externe. 3. Expertul economic Valeriu Prohnițchi spune că ZEL-urile sunt soluții de tranziție și nu asigură dezvoltare industrială pe termen lung. 4. Reprezentanții sindicatelor spun că nu pot face organizații sindicale în ZEL-uri.

Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă, BULETIN BILUNAR, 11 MAi 2013, NR.2 (87) 17.05.2013
 1. Parlamentul de la Chișinău a adoptat un șir de decizii controversate, care au provocat îngrijorarea structurilor europene. Opinii ale experților Anatol Țăranu, Viorel Chivriga, Arcadie Barbarosie si Corneliu Ciurea. 2. Moldova – o poveste de succes redusă la varianta zero. Un editorial semnat de directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă, Victor Chirilă.

Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă, BULETIN BILUNAR, 23 MARTIE 2013, NR.1 (86) 09.04.2013

1.După runda de negocieri pe Acordul de Asociere din martie vor urma consultări telefonice pentru definitivarea unor detalii. Summitul de la Vilnius are șanse să fie un succes pentru R.Moldova, chiar dacă Acordul de Asociere nu va fi parafat.2.Moldova – încotro? Un editorial semnat de directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă, Victor Chirilă.3.Raportul de progres al Politicii Europene de Vecinătate, prezentat la Bruxelles de Stefan Fule, iar la Chișinău – de Dirk Schuebel. Reacții ale reprezentanților partidelor din Parlamentul Republicii Moldova.


2012

Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă 27.10.2012

1. Forumul UE-Republica Moldova de la Berlin, 22-23 octombrie 2012. Vicepremierii Valeriu Lazăr și Eugen Carpov; ministrul Justiției, Oleg Efrim; primarul de Chișinău, Dorin Chirtoacă despre efortul de reformare depus de Chișinău.
 2. Declarații de susținere a parcursului european al Republica Moldova la Berlin: Comisarul european Stefan Fule; șeful Delegației Comisiei Europene la Chișinău, Dirk Schuebel; fostul ambasador al Poloniei, Bogumil Luft.

Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă 20.10.2012
1. Suedia, ca donator major pentru R.Moldova și susținător în reforme democratice și integrare europeană. Interviu cu ambasadoarea Suediei la Chișinău, Ingrid Tersman.
2. Capacitatea tehnică a gazoductului Iași-Ungheni este suficientă pentru a acoperi necesităţile R.Moldova, fără regiunea transnistreană. Interviu cu ambasadorul R.Moldova în România, Iurie Reniță.

Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă 06.10.2012
  1. Președintele Nicolae Timofti a spus că scopul Republicii Moldova este integrarea în Uniunea Europeană, în cadrul unui discurs pe care l-a ținut în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. 2. Experiența cooperării statelor neutre din Europa de Vest cu Alianța Nord-Atlantică, adusă în atenția autorităților moldovene ce ambasadorii la NATO a cinci țări neutre. Interviuri cu ambasadorul Austriei la NATO, Karl Schramek, cu ambasadoarea Suediei la NATO, Veronika Wand-Danielsson, și cu ambasadorul Republica Moldova pe lângă NATO, Mihai Gribincea.

Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă 29.09.2012
  1. Șefa Misiunii OSCE din Republica Moldova, Jennifer Brush, despre procesul de negocieri în formatul 5+2 și perspectivele reglementării conflictului transnistrean. 
2. Relațiile dintre Chișinău și Kiev, într-o discuție cu ambasadorul moldovean la Kiev, Ion Stăvilă. R.Moldova are așteptări mari de la președinția Ucrainei la OSCE în 2013.

Foreign Policy Synthesis and Debates 15.09.2012
The Association Agreement and the Free Trade Agreement: the negotiators are optimistic regarding the finalization during 2013

Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă 15.09.2012
Discuții la Chișinău pe Acordul de asociere cu UE, dar și pe marginea condițiilor Rusiei pentru reducerea prețului la gaze.

Foreign Policy Synthesis and Debates 25.08.2012
Significance of the German Chancellor Angela Merkel’s visit to Chisinau in the view of Western and Republic of Moldova experts

Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă 25.08.2012
Semnificaţiile vizitei Cancelarului german, Angela Merkel, la Chișinău, în viziunea experţilor din R.Moldova și din Occident.

Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă 23.08.2012
  În contextul vizitei la Chişinău a Cancelarului german Angela Merkel, unul dintre cei mai influenţi experţi germani care se ocupă de R.Moldova, Martin Sieg, consilier pe probleme de politică externă şi securitate în Bundestag, vorbeşte despre originea interesului Germaniei pentru soluţionarea conflictului transnistrean şi viitorul european al R.Moldova.
 2. Ambasadorul moldovean în Marea Britanie, Iulian Fruntaşu, despre ce a însemnat pentru Republica Moldova participarea la jocurile olimpice de la Londra, dar şi despre relaţiile bilaterale moldo-britanice.

Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă 04.08.2012
  1. Analistul Fundaţiei Jamestown, Vladimir Socor, spune că Rusia se află în prin proces de retragere de facto a recunoaşterii integrităţii teritoriale a R.Moldova. În acelaşi timp, analistul afirmă că Partidul Comuniştilor este în prada unor fantezii revoluţionare şi va pierde voturi mai repede decât ar fi fost cazul. 2. „La Chişinău, Institutul Cultural Român nu s-a comportat ca şi cum Chişinăul ar fi altceva decât Londra sau Parisul”. Un interviu cu directorul ICR Chişinău, Petre Guran.

Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă 21.07.2012
1. Relaţia cu Franţa, fundamentală pentru viitorul european al Republicii Moldova. Un interviu cu ambasadorul moldovean la Paris, Oleg Serebrian. 
2. Fostul şef al Misiunii OSCE în Republica Moldova, William Hill, declară că regiunea transnistreană are tot interesul să participe activ la procesele de europenizare a Republicii Moldova.

Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă 07.07.2012
1. Lituania susţine şi priveşte cu optimism viitorul european al Republicii Moldova. Un interviu cu ministrul adjunct de Externe al Lituaniei, Evaldas Ignatavičius.
2. Apropiata vizită a cancelarului german, Angela Merkel, la Chişinău. O declaraţie a preşedintelui Parlamentului, Marian Lupu, şi un interviu cu ambasadorul Republicii Moldova la Berlin, Aurel Ciocoi.

Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă 23.06.2012
1. Republica Cehă este unul dintre cei mai activi susţinători ai parcursului european al Chişinăului, Republica Moldova fiind una din cele cinci ţări prioritare în lume care beneficiază de asistenţa pentru dezvoltare oferită de Guvernul de la Praga. Un interviu cu ambasadorul Republicii Moldova în Cehia, Ştefan Gorda. 
2. Ambasadorul Ungariei la Chişinău, György Varga, spune că Republica Moldova are şanse reale de a îndeplini toate condiţiile pentru liberalizarea vizelor până la sfârşitul anului 2013.

Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă 09.06.2012
1. Cum este văzută Republica Moldova la Bruxelles, care vor fi temele apropiatei runde de negocieri pe Acordul de asociere şi cât de repede va fi oferit regimul liberalizat de vize? Răspunsuri într-un interviu cu ambasadorul Republicii Moldova pe lângă instituţiile europene, Eugen Caras. 
2. Influentul deputat german, Manfred Grund, preşedintele Forumului german-moldovenesc de la Berlin, a expus la Chişinău viziunea Germaniei asupra situaţiei interne din Republica Moldova şi soluţionării conflictului transnistrean
3. O discuţie cu directorul executiv al APE, Victor Chirilă, şi directorul Centrului Român de Politici Europene, Cristian Ghinea, despre situaţia din regiunea transnistreană, asistenţa europeană şi perspectivele soluţionării conflictului din stânga Nistrului.

(AUDIO) Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă 12.05.2012

Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă 12.05.2012
1. . Rusia şi noua sa politică externă – ce înseamnă revenirea lui Vladimir Putin la Kremlin pentru epublica Moldova şi pentru reglementarea transnsitreană? Interviuri cu directorul executiv al APE, Victor Chirilă, şi expertul Nicu Popescu.
2. La Bucureşti, Victor Ponta a devenit prim-ministru, după o neaşteptată demitere a cabinetului Ungureanu. Care va fi soarta proiectelor începute cu Republica Moldova? Întrebare la care răspunde directorul CRPE, Cristian Ghinea.

(AUDIO)  Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă 05.05.2012

Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă 05.05.2012
1. Germania, ca partener european major al Republicii Moldova. Secvenţe din Conferinţa “Moldova-Germania: 20 ani de colaborare şi noi perspective”, organizată la Universitatea de stat din Chişinău de Forumul moldo-german şi de Moldova Institut din Leipzig.
 2. Rolul Germaniei în parcursul european al Republicii Moldova. Interviuri cu directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă, Victor Chirilă, şi cu directorul executiv al Moldova Institut din Leipzig, Klaus Bochmann.

Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă 28.04.2012
Polonia îşi marchează la 3 martie sărbătoarea naţională Ziua Constituţiei. Ambasadorul Poloniei la Chişinău, Bogumil Luft, vorbeşte despre relaţiile moldo-poloneze, atitudinea faţă de istorie, schimbarea de mentalitate, reforme şi integrarea europeană

(AUDIO) Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă 28.04.2012 

AUDIO) Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă 14.04.2012
Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă 14.04.2012
Emisiune despre: Reglementarea transnistreană în contextul apropiatei reuniuni oficiale de la Viena în formatul 5+2. Tema este dezbătutută în interviuri cu reprezentantul special al preşedinţiei irlandeze a OSCE pentru reglementarea conflictului transnistrean, ambasadorul Erwan Fouéré, şi cu directorul adjunct al Institutul de analiză şi consultanţă politică Politicon, Ion Tăbârţă; Cum a reuşit Estonia să se transforme în 20 de ani din republică sovietică într-un stat profund integrat în UE? Un interviu cu ambasadorul Republicii Moldova la Tallin, Victor Guzun.


(AUDIO) Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă 31.03.2012 Polonia, avocat al integrării europene a Republicii Moldova şi priorităţile activităţii Ambasadei SUA la Chişinău

Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă 24.03.2012
  
Relaţiile Republicii Moldova cu UE, în interviu cu Dirk Schuebel, şeful Delegaţiei Comisiei Europene la Chişinău.


 Vezi de asemenea:

Panorama APE. Buletin bilunar de analize, comentarii şi interviuri pe probleme de politică externă a Republicii Moldova. 
2010 / 2009 / 2008