Faceți căutări pe acest blog

Convenția cu privire la prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice


La 1 august 2014, odată cu intrarea în vigoare în 11 State membre ale Consiliului Europei a Convenției cu privire la prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, va începe o nouă etapă în protecția drepturilor fundamentale în Europa, - a declarat Anne Brasseur, Președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).

Convenția de la Istanbul, cuprinde cel mai avansat și complet set de norme internaționale în materie de combatere a violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. Deși ea vizează în special femeile, ar fi prea simplist să o considerăm doar o convenție cu privire la drepturile femeii. Convenția de la Istanbul va fi benefică întregii societăți: femeilor și fetelor victime ale violenței în baza sexului; femeilor, bărbaților și copiilor victime sau martori ale violenței domestice; autorilor acestor violențe care doresc să se reabiliteze; bărbaților care nu sunt doar o parte a problemei, dar și o parte a soluției; și băieților și fetelor de astăzi pe care noi dorim să-i vedem crescînd cu încredere în deplina egalitate și demnitate a ființelor umane, - a adăugat oficialul european.



Intrarea sa în vigoare va transforma Convenția de la Istanbul într-o piatră de temelie a sistemului de protecție a drepturilor omului, astfel încît libertatea de a scăpa de violență este dreptul cel mai fundamental al ființelor umane; fără acest drept, toate celelalte drepturi sunt lipsite de esență. Convenția va putea de asemenea să aibă un impact și în afara Europei, deoarece ea va fi deschisă pentru aderare țărilor ne-membre ale Consiliului Europei.

Președintele APCE a felicitat Statele care au ratificat deja Convenția de la Istanbul și a îndemnat ca acestora să li se alăture cît mai multe țări.