Faceți căutări pe acest blog

Cultura - inima şi sufletul democraţiei


La 19 decembrie 2014 a fost marcată cea de-a 60-a aniversare a Convenţiei culturale europene. Evenimentul de marcare a aniversării, Masa Rotundă la nivel înalt cu privire la « pertinenţa Convenţiei culturale europene în secolul XXI » a fost organizat în cadrul Preşedinţiei belgiene a Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei.

Elaborată în scopul de a apăra patrimoniul comun al Europei şi a încuraja dezvoltarea culturii europene şi a înţelegerii reciproce între « popoarele Europei », Convenţia culturală europeană prevede în mod special că Statele ar trebui « să promoveze studierea limbilor, istoriei şi civilizaţiei » altor ţări europene, « civilizaţia lor comună », şi circulaţia şi schimbul de persoane şi de obiecte de valoare culturală.

În prezent, acest tratat constituie un cadru de lucru al Consiliului Europei în domeniul educaţiei, tineretului, culturii şi sportului, precum şi împărtăşirea valorilor comune ale Europei.



Deschisă pentru semnare la 19 decembrie 1954, la mai puţin de zece ani după încheierea celui De-al Doilea Război Mondial şi la începutul Războiului Rece, Convenţia culturală europeană este primul instrument european care abordează cultura şi a doua cea mai importantă convenţie a Consiliului Europei după Convenţia europeană a drepturilor omului.

Ratificarea sa a fost o etapă importantă pentru ţările europene care nu erau încă membri dar doreau să adere la Consiliul Europei, după cum s-a întâmplat şi în cazul Republicii Moldova, care a aderat la Convenţie la 24 mai 1994, înainte de a deveni membru al Consiliului Europei, la 13 iulie 1995. Prin această acţiune Republica Moldova şi-a demonstrat ataşamentul faţă de valorile europene şi a afirmat parcursul său european.

Mai multă informaţie: