Faceți căutări pe acest blog

BV - Către o nouă politică europeană de vecinătate:


descarcati  eng
ROM
Către o nouă Politică Europeană de Vecinătate: document comun de consultare=
Towards a new European Neighbourhood Policy: JOINT CONSULTATION PAPER. - Bruxelles, 4.03.2015. - 9 p.


Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate/vicepreședintele Comisiei, Federica Mogherini, și comisarul pentru politica europeană de vecinătate și negocieri privind extinderea, Johannes Hahn, au lansat la 4 martie 2015  o consultare privind viitorul politicii europene de vecinătate (PEV). Ultima revizuire a PEV datează din 2011. Având în vedere evoluțiile semnificative care au avut loc între timp în vecinătate, este esențial să se efectueze o revizuire fundamentală a principiilor pe care se bazează politica, a domeniului său de aplicare și a modului în care ar trebui utilizate instrumentele sale.
 Scopul este acela de a asigura o consultare cât mai largă atât cu partenerii din țările vecine, cât și cu părțile interesate din întreaga UE, până la sfârșitul lunii iunie. După această consultare, în toamnă va urma o comunicare ce va prezenta propuneri privind direcția viitoare a PEV.

Consultarea va urmări patru priorități: diferențierea; orientarea; flexibilitatea; asumarea și vizibilitatea. Au fost deja identificate cinci domenii în care ambele părți au interese comune: comerțul și dezvoltarea economică; conectivitatea; securitatea; guvernanța; migrația și mobilitatea.

Informații privind consultarea:

Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant au adoptat un document comun de consultare, în care sunt prezentate o serie de constatări preliminare referitoare la învățămintele desprinse din aplicarea PEV până în prezent, precum și principalele întrebări care urmează să fie discutate cu partenerii și părțile interesate.

„UE are un interes vital în crearea de parteneriate solide cu vecinii săi. Evoluțiile recente din regiune au sporit provocările cu care ne confruntăm cu toții: de la presiunile economice la migrația neregulamentară și la amenințările la adresa securității. Avem nevoie de o politică puternică pentru a putea soluționa aceste probleme. De asemenea, trebuie să înțelegem mai bine diferitele aspirații, valori și interese ale partenerilor noștri. Acestea sunt aspectele pe care trebuie să se concentreze revizuirea, dacă dorim să avem o relație politică solidă cu vecinii noștri”, a declarat Înaltul Reprezentant/vicepreședintele Federica Mogherini.
 „Este în interesul UE să promoveze pacea, stabilitatea și prosperitatea la granițele sale. Revizuirea ne va permite să găsim modalități mai eficace pentru a realiza aceste obiective. Îmi doresc să realizăm parteneriate mai echilibrate, care să producă rezultate”, a adăugat comisarul Johannes Hahn.


Scopul prezentului document este să structureze discuția privind o reexaminare detaliată a PEV


Politica europeană de vecinătate (PEV) a fost elaborată în 2003 (Comunicarea „Europa extinsă”[1]) pentru a dezvolta relații mai strânse între UE și țările sale învecinate, inclusiv prin crearea posibilității unei integrări economice mai strânse cu UE și prin oferirea perspectivei unui acces sporit la piața internă a UE. S-a prevăzut ca integrarea să fie progresivă, prin punerea în aplicare a unor reforme politice, economice și instituționale dificile, precum și prin angajamentul față de o serie de valori comune....

PEV a evoluat de-a lungul acestei perioade... 

PEV nu a fost întotdeauna în măsură să ofere răspunsuri adecvate la aceste evoluții recente, nici la aspirațiile în schimbare ale partenerilor noștri, acest lucru fiind și în defavoarea intereselor proprii ale UE.
Au ieșit la iveală diferențe din ce în ce mai mari în ceea ce privește relațiile partenerilor cu UE în ansamblu și cu privire la diferitele sectoare de politică. PEV a extins influența UE în anumite privințe, dar într-o serie de domenii programul de reforme a stagnat, parțial din cauza unor interese concurente, parțial deoarece nu toți partenerii par să fie la fel de interesați de un parteneriat special cu UE, bazat pe modelul pluralismului și integrării. De asemenea, în ultimii ani UE s-a confruntat cu o criză economică gravă, situație care a produs consecințe asupra vecinilor noștri.

Având în vedere toate acestea, în prezent există o necesitate clară de a revizui ipotezele pe care se bazează politica de vecinătate, precum și domeniul său de aplicare și modul în care ar trebui utilizate instrumentele, inclusiv modul în care diferitele sectoare de politică pot contribui mai bine la cooperare, creând legături între prioritățile interne și cele externe. Scopul unei astfel de revizuiri este de a asigura faptul că PEV poate, în viitor, să sprijine într-un mod mai eficace dezvoltarea unei zone comune de stabilitate, securitate și prosperitate cu partenerii noștri. Revizuirea trebuie, de asemenea, să examineze dacă „relațiile privilegiate” își realizează întregul potențial și ce se poate face pentru a le întări, atât în interesul Uniunii, cât și al partenerilor săi. 

Pentru ca PEV să fie adecvată scopului în care a fost creată, este necesară o analiză mai precisă a intereselor UE și ale partenerilor săi. Pe de o parte, este esențial ca partenerii să fie consultați cu privire la interesele și aspirațiile lor pentru acest parteneriat. Pe de altă parte, UE trebuie să își definească mai clar obiectivele și interesele proprii, promovând totodată valorile pe care se bazează.

Revizuirea trebuie să răspundă exigențelor unor parteneri cu niveluri de ambiție foarte diferite. În cazul în care există deja un parteneriat și un angajament total în vederea integrării, revizuirea ar trebui să analizeze modul în care parteneriatul poate fi dezvoltat și aprofundat. EU își menține angajamentul de a asigura valorificarea deplină a potențialului fiecărui parteneriat, pe baza realizărilor de până în prezent

 
Informații privind PEV:

Articolul 8 alineatul (1) din Tratatul privind Uniunea Europeană prevede că „Uniunea dezvoltă relații privilegiate cu țările învecinate, în vederea stabilirii unui spațiu de prosperitate și de bună vecinătate, întemeiat pe valorile Uniunii și caracterizat prin relații strânse și pașnice, bazate pe cooperare”.
PEV a fost concepută în 2003 pentru a dezvolta relații mai strânse între UE și țările învecinate. La sud, PEV vizează Algeria, Egiptul, Israelul, Iordania, Libanul, Libia, Marocul, Palestina, Siria și Tunisia, iar la est, Armenia, Azerbaidjanul, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina.

Obiectivul PEV, revizuită în 2011 în urma evenimentelor din lumea arabă, este să sprijine partenerii care întreprind reforme pe calea democrației, a statului de drept și a drepturilor omului, să contribuie la dezvoltarea lor economică favorabilă incluziunii și să promoveze un parteneriat și cu societățile, nu numai cu guvernele. Noua PEV consolidează cooperarea în domeniul politic și al securității, pentru a sprijini dezvoltarea economică și socială, generarea de creștere economică și de locuri de muncă, stimularea comerțului și intensificarea cooperării în alte sectoare.

Noul Instrument european de vecinătate (IEV), cu un buget de 15,4 miliarde EUR pentru perioada 2014-2020, asigură cea mai mare parte a finanțării acordate celor 16 țări partenere. Abordarea bazată pe stimulente permite modularea flexibilă a asistenței financiare în funcție de progresele înregistrate de fiecare țară pe calea democrației și a respectării drepturilor omului.


Pentru mai multe informații: