Faceți căutări pe acest blog

Convenţia împotriva traficului de organe umane - un tratat care va opri persoanele disperate să devină « corpuri cu etichete de preţ »


Conferinţa internaţională din 25 martie 2015, la Santiago de Compostela (Spania) a abordat subiectul privind lupta împotriva traficului de organe umane şi a deschis pentru semnare noul tratat al Consiliului Europei, care se va ocupa în mod exclusiv de această infracţiune. În această zi Convenţia a fost semnată de 14 State, inclusiv de Republica Moldova. Tratatul va intra în vigoare după ce va fi ratificat de 5 state, 3 dintre care să fie membre ale Consiliului Europei.

În discursul său, Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, a avertizat referitor la recoltările de organe de pe piaţa neagră, care reprezintă un factor ameninţător pentru sănătatea publică a societăţii.

Jagland şi-a manifestat opoziția sa totală faţă de o astfel de meserie care condiţionează oamenii disperați să ajungă "etichete cu prețuri afişate pe părțile corpului lor."

Profitorii reali ai traficului de organe umane, menţionează Jagland, sunt grupările criminale care activează în Kosovo, Turcia, Serbia, România, Germania, Spania, Ucraina şi în alte ţări membre pătrunse de acest fenomen al traficului de organe.

Piaţa neagră a devenit una din cea mai profitabilă activitate ilegală din lume, generând la nivel global sume estimate la 1.2 mlrd $, provenite anual din profituri ilicite.

Chiar luna trecută, ambasadorul Irakului la Organizația Națiunilor Unite a afirmat că statul islamic a participat în activităţi de recoltarea de organe în scopul finanțării operațiunilor sale teroriste.

Jagland este îngrijorat de situaţia disperată a ambelor părţi, atât a vânzătorului, cât şi a cumpărătorului – pentru a satisface cerea în creştere pentru transplantul de organe – care creează impulsul a ceea ce el descrie ca „una din cele mai exploatate meserii de pe planetă”.

Aşa-numiţii donatori, menţionează Secretarul General, sunt cei săraci, neputincioşi, orfani şi neinstruiţi, vulnerabili în faţa grupărilor criminale care le oferă 2500 euro pentru un rinichi.

De asemenea, Jagland a prezentat şi dovezi care indică faptul că unii primitori de organe sunt dispuși să plătească sume de până la 200.000 euro pentru transplanturi de succes.

Secretarul general a subliniat că este cazul de a adopta un nou cadru legal pentru a combate comerțul ilegal de organe umane. Convenția împotriva traficului de organe umane este deschisă pentru semnare și ratificare statelor membre ale Consiliului Europei și altor guverne.

Secretarul general a salutat cadrul legal oferit de această Convenţie, care este atât de cuprinzător, coordonat și complet. Convenția consolidează dispoziții penale împotriva traficului de organe și pune capăt uneia dintre cele mai grave lacune ale comerțului internațional.

Jagland a declarat că tratatul "ne permite să aducem în fața justiției întreaga rețea de persoane responsabile de conducerea acestei afaceri."

Sursa: CoE blog