Faceți căutări pe acest blog

Premiul UE pentru literatură: 2015

DESCARCATI
Câştigătorii pentru 2015 ai Premiului Uniunii Europene pentru Literatură au fost anunţaţi, la 14 aprilie 2015, la ceremonia de inaugurare a Salonului de Carte de la Londra de către dl Tibor Navracsics, Comisarul European pentru Educaţie, Cultură, Tineret şi Sport. Câştigătorii din acest an sunt:

Carolina Schutti (Austria); Luka Bekavac (Croaţia); Gaëlle Josse (Franţa); Edina Szvoren (Ungaria); Donal Ryan (Irlanda); Lorenzo Amurri (Italia); Undinė Radzevičiūtė (Lituania); Ida Hegazi Høyer (Norvegia); Magdalena Parys (Polonia); David Machado (Portugalia); Svetlana Žuchová (Slovacia) şi Sara Stridsberg (Suedia).





Lansat în 2009, Premiul pentru literatură este acordat anual de UE în semn de recunoaștere a celor mai buni autori noi și în curs de afirmare din Europa, indiferent de limba în care scriu aceștia. Premiul promovează bogata literatură contemporană de ficțiune din Europa, atât pe plan intern, cât și peste hotare.

Comisarul Tibor Navracsics a felicitat cordial câştigătorii Premiului UE pentru Literatură şi a menţionat că




“Acesta este unicul premiu de carte dedicat celor mai buni autori recunoscuţi şi începători din toată Europa, indiferent de limbă sau ţara de origine. Datorită acestui premiu şi susţinerii permanente pentru activităţi de traducere a operelor literare, noi ajutăm literatura să treacă frontierele şi oferim cititorilor şansa de a se bucura de bogăţia scriitorilor talentaţi pe care îi avem. Acest lucru este crucial! Literatura deschide minţile, oferindu-ne posibilitatea de a fi mai aproape unii de alţii şi de a ne înţelege mai bine, ceea ce acum este mai vital ca niciodată.”

Premiul UE pentru Literatură este deschis ţărilor participante la Europa Creativă – programul EU de finanţare a sectoarelor cultural şi creative. În fiecare an, juriul naţional din o treime dintre ţările participante la program – 12 la moment – nominalizează autorii câştigători.

Fiecare câştigător primeşte 5 000 euro. Mai important este că ei vor beneficia de o extra promovare şi vizibilitate internaţională. Editurile sunt încurajaze să aplice la finanţările UE pentru traducerea cărţilor câştigătoare în alte limbi pentru a ajunge la cât mai mulţi cititori.

De la lansarea Premiului în 2009 până la finele lui 2014, UE a finanţat traducerea a peste 59 de cărţi câştigătoare, în 20 de diferite limbi europene, în total fiind realizate peste 203 traduceri – în mediul câte 3-4 traduceri per carte. De asemenea, câştigătorii beneficiază de o extra vizibilitate la cele mai importante Saloane de Carte din Europa, inclusiv la Frankfurt, Londra şi Paris.


Câştigătorii pentru 2014 ai Premiului Uniunii Europene pentru Literatură
Câştigătorii pentru 2013 ai Premiului Uniunii Europene pentru Literatură
Câştigătorii pentru 2012 ai Premiului Uniunii Europene pentru Literatură