Faceți căutări pe acest blog

2015 - Anul aniversar pentru Capitalele europene ale culturii

In 2015 inițiativa Capitalele europene ale culturii marchează,  aniversarea a 30 de ani de existenta. 

Capitalele culturale europene
De la Atena în 1985 până la Mons și Pilsen în 2015, 50 de orașe din Europa au fost Capitale europene ale culturii. În ultimii 30 de ani, Capitalele europene ale culturii s-au transformat în unul dintre cele mai ambițioase proiecte culturale  din Europa. Ele au devenit unele dintre cele mai cunoscute şi cele mai apreciate activități ale UE.

Din momentul lansării iniţiative de către ministrul culturii grec de atunci,  Melina Mercouri, motivația inițială a proiectului încă mai este valabilă: promovarea diversității culturale a UE și a caracteristicilor culturale comune care aduc
cetățenii mai aproape de  valorile noastre fundamentale prin limbajul universal al artei și culturii.

 Prin aceasta inițiativă, orașele care deține titlul au posibilitatea sa regândească dezvoltarea lor, fapt, ce aduce beneficii semnificative culturale, sociale și economice în ceea ce privește, regenerarea și creșterea fluxurilor turistice (estimate la o crestere de 12% în One Night-vizite pe parcursul cursul anului, după detinerea acestui titlu). 

  Orasele Pilsen (Cehia) și Mons (Belgia) sunt Capitalele europene ale culturii în 2015. 

   Pilsen (Cehia)

Cu genericul "Deschide", orasul Pilsen 2015 va organiza pe parcursul anului peste 600 de evenimente - piese de teatru, concerte, expoziții, evenimente in spații publice și intervenții artistice. Pentru festivitățile de deschidere a fost prevazuta premiera unei noi piese al compozitorului contemporan ceh Marko Ivanovic, iar noile clopote ale catedralei din Pilsen vor suna pentru prima dată.
Pilsen

Mons (Belgia)

Acest oraș francofon, cu o Populație de 100.000 de locuitori, datează din Evul Mediu si este  situat strategic în mijlocul triunghiului Paris - Amsterdam - Londra.

Cu peste 300 de evenimente și o mie de activități culturale și artistice, inclusiv în spațiile publice neobișnuite, cinci noi muzee, doua sali de concerte noi, și noi tipuri de participare civilă și oportunități digitale inovatoare, orasul Mons 2015 își propune să conecteze artă și tehnologie și să fie un proiect pentru transformarea socio-economică a orașului și a regiunii în  general. 


 Capitalele europene ale culturii  2016-2018
  • 2016 – Donostia-San Sebastián (Spania) and Wrocław (Polonia)
  • 2017 – Aarhus (Danemarca) and Paphos (Cipru)
  • 2018 – Leeuwarden (Olanda) and Valetta (Malta)
 
Capitalele culturale europene în 2019 - Matera şi Plovdiv 

In mai 2015  a devenit cunoscut (OJ 23.05.2015) care oraşe vor purta titlul de Capitală culturală europeană în anul 2009. Învingătorii concursului au devenit oraşul italian Matera şi oraşul Plovdiv din Bulgaria - primul oraş din Bulgaria, care a obţinut această onoare.  Acest titlu semnifică recunoaşterea oraşului Plovdiv şi o şansă pentru Bulgaria de a ieşi în prim plan pe harta culturală a Europei, să devină vizibil şi recunoscut.
Matera este centrul provinciei italiene Basilicata şi este una dintre cele mai vechi aşezări omeneşti din Italia. O parte semnificativă a oraşului vechi a fost inclusă în Patrimoniului Mondial UNESCO.Construcţiile din aceste cartiere sunt cioplite în stânci, numite "sassi" sau "pietre" şi reprezintă principala atracţie turistică a oraşului. În Matera astfel erau numite în perioada antică locuinţele rupestre. O parte din sassi sunt transformate azi în restaurante, case de oaspeţi, hoteluri, mici galerii de artă, etc. Oraşul are în prezent aproximativ 55 mii de locuitori.