Faceți căutări pe acest blog

Noutati UE-RM - Iulie 2015



30.07.2015




 UE a salutat investirea  noului Guvern  al RM

Potrivit unei declarații UE, uniunea își menține angajamentul de a lucra cu noul guvern spre  găsirea unei soluții pașnice și cuprinzătoare a conflictului transnistrean, în baza suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, cu un statut special pentru Transnistria.

„Acordul de Asociere UE-Moldova, care include și Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, va fi capabil să demonstreze pe deplin beneficiile sale pentru toți cetățenii doar în cazul în care Republica Moldova va rămîne angajată în procesul asumat de implementare a reformelor. UE este pregătită să sprijine R. Moldova pe această cale”, se arată în declarație.



24.07.2015

Prima reuniune a Sub-comitetului RM-UE pentru cooperare economică

 Conform agendei, părțile, au avut un schimb de opinii despre situația macroeconomică din ţara noastră și cea a UE, despre perspectivele de accelerare a cooperării bilaterale în contextul implementării reformelor ce derivă din DCFTA, despre politica fiscală, monetară, evoluțiile privind  inflația și balanța de plăți, managementul finanțelor publice (auditul extern,  achiziții publice, reforma administrației publice), cooperarea în domeniul statisticii, precum și posibilitatea acordării asistenței financiare în cadrul suportului bugetar.

De asemenea, la reuniune părțile au convenit asupra identificării comune a soluțiilor de redresare a situației financiar-bancare din Republica Moldova. În acest sens, reprezentanții Comisiei Europene au anunţat despre inițiativa privind acordarea asistenței financiare şi a expertizei tehnice, pentru dezvoltarea și modernizarea țării noastre, după ce va fi semnat un acord cu FMI.




20-23.07.2015

Misiunea Subcomitetului Securitate şi Apărare din Parlamentul European 
se află într-o vizită de lucru în Republica Moldova în perioada 20-23 iulie și are întrevederi cu mai mulți oficiali și cu societatea civilă.


Principalele subiecte discutate  cu deputații din Comisia parlamentară securitate națională, apărare și ordine publică au vizat aspecte referitoare la asigurarea securităţii în ţara noastră în contextul evoluțiilor regionale şi mandatul Misiunii Uniunii Europene de Asistență la Frontieră în Republica Moldova și Ucraina (EUBAM).

Preşedintele Subcomisiei securitate și apărare din cadrul Parlamentului European, Anna Elżbieta Fotyga şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu situaţia regională, care reprezintă un pericol real şi pentru Republica Moldova. Preşedintele Subcomisiei a menţionat că Parlamentul European îşi doreşte să menţină un echilibru în zona EUBAM.

16.07.2015

BERD oferă un împrumut de 6,2 milioane€ 

pentru a susține planurile de dezvoltare ale producătorului italian de cablu La Triveneta Cavi în Moldova. Banii vor fi acordați subsidiarei din Moldova La Triveneta Cavi Development SRL.

Finanțarea oferită de BERD va permite construirea unei fabrici în parcul industrial nou-creat în Strășeni, la aproximativ 20 de km de Chișinău. Fabrica va produce cabluri electrice de tensiune joasă și medie, care vor fi utilizate în clădiri, procese industriale sau de distribuție a energiei electrice, în domeniul telecomunicațiilor și transmiterii de datele. Fabrica va avea o capacitate de 12.000 tone anual și va angaja inițial până la 100 de persoane.
Detalii eng rom

15.07.2015

Lansarea platformei  de comunicare privind oportunitățile și condițiile de acces pe piața europeană


Ministerul Economiei și Proiectul de suport în implementarea DCFTA, au lansat,  pagina web www.dcfta.md,  dedicată comerțului liber cu UE.

Site-ul www.dcfta.md reprezintă o platformă informațională privind procesul de implementare a Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu UE (ZLSAC/ DCFTA), parte componentă a Acordului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană, ce oferă mediului de afaceri din țara noastră informații ample despre regulile de export în UE, procedurile vamale, cerințele tehnice ale pieței UE și alte informații necesare pentru a putea exporta pe piața europeană.


10.07.2015

Ţările din Europa Centrală și de Sud-Est își unesc forțele pentru a crea o piață integrată a gazelor naturale


descarcati
O piață conectată de energie a UE, în cadrul căreia energia circulă liber între frontierele statelor membre și în care niciun stat membru nu rămâne izolat de rețelele energetice ale UE este o condiție necesară pentru a crea o uniune energetică solidă, cu o politică privind clima care să fie orientată spre viitor. Aceasta va asigura energie sigură, durabilă și la prețuri abordabile pentru toți cetățenii și întreprinderile din UE. 15 țări din UE și din Comunitatea Energiei din regiunile din Europei Centrale și de Sud-Est au convenit să colaboreze pentru accelerarea construirii legăturilor de infrastructură de gaz care lipsesc și să abordeze aspectele tehnice și de reglementare care încă mai afectează securitatea aprovizionării și dezvoltarea în regiune a unei piețe de energie complet integrate și competitive.

Memorandumul de înțelegere de lansare oficială a acestei inițiative a fost semnat astăzi, la Dubrovnik. El va deschide calea către mai buna integrare a piețelor de energie ale UE și ale Comunității Energiei. Prin crearea unui cadru stabil de reglementare și de piață, acordul va contribui la îmbunătățirea climatului de investiții în țările și teritoriile implicate din UE și din Comunitatea Energiei.

Memorandumul de înțelegere și planul său de acțiune au fost semnate de vicepreședintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, de comisarul UE Miguel Arias Cañete și de către miniștrii energiei și reprezentanții acestora din Austria, Bulgaria, Croația, Grecia, Ungaria, Italia, România, Slovacia, Slovenia, Albania, fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Serbia și Ucraina (Bosnia și Herțegovina și Republica Moldova vor semna într-un stadiu ulterior).


10.07.2015

Reformarea sistemului energetic național și interconexiunea lui cu cel comunitar,
problema ajustării tarifelor reglementate la energia electrică pentru consumatorul final, elaborarea și implementarea noii legi privind energia electrică și alte probleme sectoriale au fost discutate de viceministrul Economiei, Valeriu Triboi, cu delegația Secretariatului Comunității Energetice (SCE), aflată în Republica Moldova.

Vicedirectorul SCE, Dirk Buschile a menționat că Republica Moldova are nevoie de o reformare complexă a sistemului energetic, în contextul liberalizării pieței. Potrivit oficialului european reforma sectorului energetic nu este doar o condiție care trebuie atinsă de un stat membru al Comunității Energetice, dar și o precondiție pentru buna funcționare a sistemului energetic al unei țări.



09.07.2015

Reuniunea extinsă a Platformei locale a Parteneriatului de Mobilitate RM-UE
A fost subliniat rolul pozitiv al acestui format de cooperare pentru implementarea Acordului de Asociere RM – UE şi pentru liberalizarea regimului de vize cu UE. De asemenea, a fost evidenţiată deschiderea autorităţilor R. Moldova de a împărtăși experienţa acumulată pe parcursul celor 7 ani de existenţă a Parteneriatului de Mobilitate cu statele interesate, în special din cadrul Politicii Europene de Vecinătate. Prima sesiune a fost dedicată rolului activ al ţării noastre în cadrul Forumului Global privind Migraţia şi Dezvoltarea, precum şi în cadrul discuţiilor pe marginea Agendei de dezvoltare post-2015 a Organizaţiei Naţiunilor Unite


08.07.2015

 Delegația UE în Republica Moldova privind înghețarea finanțării UE pentru Moldova.

descarcati eng, 
Plăţile de Suport Bugetar din partea Uniunii Europene pot fi procesate doar după aprobarea programului FMI. Deoarece un program nu poate fi solicitat de un guvern interimar, aceasta reprezintă încă un motiv serios de a accelera procesul, în curs, de formare a noii coaliţii de guvernare.se menționează în comunicat.

Ambasadorul UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, menţionează: „Uniunea Europeană subliniază importanţa formării cât de curând posibil a unei noi coaliţii de guvernare. Odată cu preluarea funcţiilor, noul guvern trebuie să expedieze, neîntârziat, o solicitare către Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru a negocia un nou program FMI. Aprobarea unui astfel de program va restabili încrederea în stabilitatea macro-financiară a Republicii Moldova şi va pava calea spre reluarea debursărilor de Suport Bugetar în cadrul asistenţei din partea UE”.

În debutul reuniunii a fost convenită lista Consilierilor europeni de nivel înalt care, începând cu 1 ianuarie 2016, vor contribui la reformarea sectoarelor prioritare pentru implementarea Acordului de Asociere

În cadrul şedinţei, miniştrii au aprobat varianta finală a PNAAA actualizat, care include ajustările necesare ale măsurilor şi termenelor propuse pentru realizarea articolelor din AA/DCFTA, ţinând cont de rezultatele primelor luni de  implementare, dar şi de recomandările partenerilor europeni. . De asemenea, CGIE a decis oferirea accesului pentru publicul larg la platforma online de raportare pe marginea Planului de acţiuni, care permite vizualizarea nivelului de realizare a fiecărei acţiuni în parte şi progresul înregistrat în implementarea Acordului. 


 8.07.2015

Consiliului economic al Prim-ministrului Republicii Moldova

 a examinat factorii ce influenţează punerea în aplicare a Acordului de Asociere RM-UE, în special a componentei privind instituirea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA).
Consiliul economic al Prim-ministrului a propus înaintarea, pentru aprobare de către Guvern, a următoarelor măsuri: recunoașterea unilaterală a certificatelor și standardelor UE, simplificarea procesului de omologare și certificare (reducerea timpului cu minim 50% și a costului), realizarea modificărilor necesare pentru implementarea procedurilor simplificate de vămuire, reducerea procedurilor, a numărului documentelor și a timpului necesar pentru obținerea actelor permisive pentru export, asigurarea transpunerii catalogului european de semințe și fertilizanți în legislaţia naţională.

Mediul de afaceri va beneficia de o serie de acțiuni ample de informare privind exporturile pe piața UE.


 07.07 - 8.07.2015

Reuniunea Sub-comitetului de asociere pe comerţ şi dezvoltare durabilă UE-RM

Reuniunea a fost co-prezidată din partea Moldovei de viceministrul Economiei, Octavian Calmîc, iar din partea UE de către Nikolaos Zaimis, Şef-adjunct al Unității pentru comerţ şi dezvoltare durabilă, sistemul generalizat de preferinţe.

Părțile au făcut schimb de informații în domeniul comerțului și dezvoltării durabile, au discutat despre progresele înregistrate în implementarea prevederilor Acordului şi care sunt următoarele acțiuni ce urmează a fi întreprinse

 Totodată părțile prezente au adoptat 2 decizii ce stabilesc regulile procedurale și lista experților privind comerțul și dezvoltarea durabilă din cadrul sub-comitetului.

 Detalii 

Subcomitetul  a organizat  8 iulie, Forumul de dialog comun cu societatea civilă UE-RM , dedicat comerțului și dezvoltării durabile în contextul implementării DCFTA.

Reprezentanții societății civile din UE și Moldova, prezenți la Forum au creat 2 Grupuri consultative interne. Aceștia au remarcat importanța forumului pentru implicarea societății civile, în vederea abordării profunde a provocărilor în implementarea Acordului de Asociere. Cele 2 grupuri consultative au semnat și o declarație, în care menționează un set de recomandări de politici necesare ce vizează sporirea competitivității produselor autohtone, ameliorarea mediului de afaceri, protecția socială a angajaților, eliminarea barierelor non-tarifare în comerț, îmbunătățirea sistemului educațional, protecția mediului, accelerarea reformelor etc.

Forumul de dialog va avea loc anual, în  iulie 2016 urmând a fi organizat în Uniunea Europeană
Detalii

07.07.2015

Constituirea unei Platforme a societății civile UE-Republica Moldova, prevăzută în Acordul de Asociere

La Chișinău, a avut loc o ședință informală a reprezentanților Comitetului Economic și Social European (CESE), ONG-urilor, Patronatelor și Sindicatelor.

În cadrul întrevederii , reprezentanții ONG-urilor din Moldova au informat interlocutorii despre decizia potrivit căreia componența părții moldovenești a Platformei ar putea fi de 7+7+7. Partea moldovenească și-a argumentat repetat decizia prin faptul că o astfel de componență ar acoperi toate sectoarele cheie, în conformitate cu capitolele Acordului de Asociere. Această abordare însă nu a fost acceptată de colegii de la Comitetul Economic și Social European, care au insistat asupra unui format mai restrâns și anume 3+3+3.

Totodată, la întrunire a fost succint discutat și viitorul Regulament al Platformei Societății Civile UE-Republica Moldova. S-a convenit ca în scurt timp să fie definitivat atât Regulamentul, cât și componența Platformei pentru a putea fi stabilită și data primei ședințe.



2-3.07.2015

 Vizita Raportorului  Parlamentului European pentru Republica Moldova, Petras Austrevicius în Moldova  
Programul vizitei include întrevederi cu Președintele Parlamentului Andrian Candu, Președintele țării Nicolae Timofti și Prim-ministrul interimar Natalia Gherman, Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene.  Raportorul Parlamentului European pentru RM va mai discuta cu deputații din Comisiile politică externă și integrare europeană, drepturile omului și relații interetnice, juridică, numiri și imunități, precum și cu conducerea fracțiunilor parlamentare și a Secretariatului Parlamentului. 

Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul European își vor extinde cooperarea în cadrul unui program de acțiuni de consolidare a capacităților instituționale.

Eurodeputatul Petras Austrevicius este și coordonatorul Programului anual de cooperare între Parlamentul European și Parlamentul Republicii Moldova pentru anul 2015. Programul de cooperare prevede oferirea asistenței Parlamentului în aproximarea și armonizarea legislației naționale cu acquis-ul comunitar, consolidarea capacităților comisiilor parlamentare, susținerea Oficiilor teritoriale de informare a Parlamentului, organizarea seminarelor parlamentare, organizarea vizitelor de studiu la Parlamentul European, oferirea asistenței Parlamentului în elaborarea Regulamentului de Procedură, oferirea de burse pentru funcționari în cadrul Programului de burse “Democrație”.

Detalii


1.07.2015



Agenții Economici Autorizați din UE se vor bucura de trecere prioritară a frontierei la Leușeni

Începînd cu 1 iulie, Serviciul Vamal al Republicii Moldova în colaborare cu Autoritatea vamală din România și cu sprijinul Comisiei Europene implementează proiectul-pilot privind recunoașterea Agențior Economici Autorizați (AEO) din UE la postul vamal de frontieră Leușeni.

Obiectivul general al proiectului pilot este facilitarea comertului între UE și Republica Moldova prin simplificarea procedurii de trecere a frontierei pentru agenții economici din toate statele-membre UE care dețin Certificate AEO.

Beneficiile care Serviciul Vamal al Republicii Moldova va acorda AEO din UE prevăd:
- trecerea în regim prioritar a frontierei, utilizînd pista specială pentru AEO
- numărul redus de controale vamale
- economisirea timpului
și reducerea costurilor operaționale aferente traficului transfrontalier


1.07.2015

12 milioane € pentru  finanțarea funcționării de bază Fondului European pentru Democrație pentru 2015-2018 
 
12 milioane € alocate de Comisia Europeană de  asemenea vor finanța conferințe, seminare, publicații, evenimente de networking, cursuri de formare și alte activități organizate de FED. 

Înființată la sfîrșitul anului 2012, FED oferă granturi organizațiilor și activiștilor care lucrează pentru promovarea democrației și drepturilor omului și care nu au acces la alte mecanisme de finanțare.

Detalii eng rom 

 30.06-1.07.2015

Seminar "Acțiunile cheie pentru aplicarea cu succes la Programul Europa Creativă"
Operatorii sectoarelor culturale și creative din Republica Moldova vor avea posibilitatea să aplice la liniile de finanţare ale programului începând cu toamna anului 2015. Programul oferă mai multe mecanisme de finanțare menite să încurajeze actorii implicați pentru dinamizarea întregului sector cultural.
 Monica Babuc ministru în exercițiu al Culturii a  menționat mportanța informării tuturor actorilor culturali privind modalitățile alternative de finanțare prin Programul Europa Creativă și îndemnând atât instituțiile din subordinea Ministerului Culturii, cât și organizațiile nonguvernamentale  și asociațiile obștești să aplice la acest Program.

Workshop-ul  a fost coordonat de Laurence Barone, expert Relais culture Europe, punctul de contact al Programului „Europa Creativă” din Franţa, care oferă consultanță și instruire cu privire la politicile și programele UE de susținere a sectorului cultural pentru toate instituțiile și operatori culturali din Franța.

Mai mult