Faceți căutări pe acest blog

Noutăţi UE-RM - Noiembrie 2015



 

 26.11.2015

Acordul de Asociere RM-UE a fost ratificat de toate cele 28 de state membre UE 

Republica Italiană a ratificat astăzi, 26 noiembrie, Acordul de Asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană, aceasta fiind ultima ţară din cele 28 de state membre UE.

Acest lucru permite intrarea deplină în vigoare a Acordul de Asociere, începând cu prima zi a celei de-a doua luni care urmează datei de depunere a ultimului instrument de ratificare la Secretariatul General al Consiliului UE.

Acordul de Asociere RM-UE a început a fi implementat provizoriu la data de 1 septembrie 2014.

 Detalii

26.11.2015 

Cea de-a 6-a reuniune informală a miniştrilor de Externe din cadrul Parteneriatului Estic. 

La eveniment au fost prezenți Comisarul European pentru Politică  de Vecinătate și Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn, și Secretarul General adjunct al Serviciului European de Acțiune Externă, Helga Schmid.Discuţiile au vizat evoluțiile de după Summit-ul Parteneriatului Estic de la Riga și revizuirea Politicii Europene de Vecinătate, prezentată în Comunicarea comună a Comisiei Europene şi Înaltului Reprezentant UE. În context, şefa diplomaţiei de la Chişinău a salutat noua abordare a respectivei politici, în special concentrarea pe stabilitate, dezvoltare economică și dimensiunea de securitate. De asemenea, ministrul în exerciţiu a accentuat importanța unei abordări  flexibile și diferențiate a cooperării pe viitor cu țările din vecinatate, cu precădere în cazul celor angajate într-un proces de asociere politică și integrare economică cu UE.

Johannes Hahn a declarat că astfel de întâlniri sunt esențiale pentru dimensiunea multilaterală a Parteneriatului Estic pentru a încuraja o cooperare mai extinsă și un dialog între cei șase parteneri pe probleme sectoriale.

În context, şefa diplomaţiei de la Chişinău Natalia Gherman a salutat noua abordare a respectivei politici, în special concentrarea pe stabilitate, dezvoltare economică și dimensiunea de securitate. De asemenea, ministrul în exerciţiu a accentuat importanța unei abordări  flexibile și diferențiate a cooperării pe viitor cu țările din vecinătate, cu precădere în cazul celor angajate într-un proces de asociere politică și integrare economică cu UE.

Detalii 


 24.11.2015

Semnarea  Memorandumului de înţelegere EUBAM privind cooperarea transfrontalieră între Republica Moldova şi Ucraina
 to strengthen border cooperation with Moldova and Ukraine

Amendamentele la Memorandumul de înțelegere, semnat 10 ani in urma, vizează ajustarea documentului la realitățile și necesitățile actuale ale ambelor tari, precum și schimbările care au avut loc pe parcursul anilor în cadrul UE. Ambasadorul Caras  a salutat rolul important jucat de EUBAM ‎în îmbunătățirea cooperării intre serviciile de frontiera ale RM și Ucrainei, acordarea asistentei tehnice și experizei, precum și contributia Misiunii la procesul de reglementare a conflictului transnistrean

Detalii





24.11.2015

Cea de-a XIV-a reuniune a Platformei 1 ”Democrație, bună guvernare și stabilitate”

În cadrul reuniunii Platformei 1 s-a efectuat un schimb de opinii asupra revizuirii Programului de activitate pentru anii 2014-2017, punctându-se necesitatea corelării activităților din cadrul dimensiunii multilaterale cu agenda de reforme la nivel bilateral. Delegaţia Republicii Moldova a evidențiat importanța pe care o are în continuare Grupul de discuții pe marginea Reformei Administrației Publice în contextul priorităților naţionale, precum şi rezultatele din cadrul iniţiativelor în domeniul managementului frontierelor, migraţiei şi azilului, cooperării poliţieneşti etc. 



 19-21.11.2015

 Adunarea anuală a Forumului Societății civile a Parteneriatului Estic 2015

Adunarea anuală este un eveniment cheie al Forumului societății civile a Parteneriatului Estic care reunește reprezentanți ai organizațiilor societății civile din cele șase țări ale Parteneriatului Estic și din UE, reprezentanți ai guvernelor, instituțiilor europene și instituțiilor donatoare, pentru a discuta prioritățile societății civile și contribuția acesteia la procesul de reformă în cadrul Parteneriatului Estic.

Evenimentul a fost inaugurat de Comisarul European pentru politica de vecinătate și negocieri pentru extindere, Johannes Hahn, , care a menționat că ”UE lucrează în strânsă colaborare cu guvernele și societatea civilă, precizând că susținerea ”democrației, statului de drept și a drepturilor omului necesită curaj și angajament continuu”.
 
În Rezoluția privind situația politică din Moldova, Adunarea Anuală a Forumului societății civile al Parteneriatului Estic, împreună cu platforma națională din Moldova, își exprimă îngrijorarea față de situația politică din Republica Moldova care afectează procesul de integrare europeană a țării, precum și transformarea democratică a instituțiilor statului.

Detalii eng rom


20.11.2015

Instituțiile europene vor rămâne angajate plenar în susţinerea Republicii Moldova

Viceprim-ministrul, ministrul în exerciţiu al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, a întreprins  o vizită de lucru la Bruxelles, unde a avut o serie de întrevederi cu reprezentanţi ai instituţiilor europene şi membri ai Parlamentului European.

În cadrul întrevederii cu Thomas Mayr-Harting, director general pentru Europa şi Asia Centrală din cadrul Serviciului European pentru Acțiune Externă, au fost discutate priorităţile de pe agenda RM-UE şi situaţia politică din Republica Moldova.

Discuţiile cu Christian Danielsson, director general pentru politica de vecinătate și negocierile pentru extindere din cadrul Comisiei Europene, s-au axat, în special, pe evaluarea rezultatelor primului an de la implementarea Acordului de Asociere RM-UE. Dl Danielsson a subliniat importanţa încheierii acordului cu FMI

Detalii

16.11.2015

Andrian Candu, in vizita oficiala la Bruxelles

Andrian Candu și-a început astăzi vizita oficială de două zile la Bruxelles, unde va avea întâlniri cu mai mulți înalți oficiali europeni. Vizita Președintelui Parlamentului în capitala Uniunii Europene are loc în contextul împlinirii unui an de la ratificarea de către Parlamentul European a Acordului de Asociere al Republicii Moldova cu UE.

Situația politică din Republica Moldova, progresele și restanțele în apropierea de UE au fost discutate în Parlamentul European. Președintele Parlamentului Andrian Candu a participat la ședința Comisiei afaceri externe a Parlamentului European, în cadrul căreia a răspuns la întrebările europarlamentarilor referitoare la evoluțiile politice din țara noastră. La dezbateri au participat membrii Comisiei afaceri externe ai Parlamentului European și ai Comitetului parlamentar de asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova.

Europarlamentarul Andi Cristea a declarat că UE a sprijinit și sprijină în continuare Republica Moldova, dar a ajuns să fie criticată pentru faptul că sprijină o țară nereformată. „Chișinăul a avut o fereastră de oportunități, care, la moment, pare a fi închisă”, a spus Președintele Comitetului parlamentar de asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova.Raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, Petras Auštrevičius, a încurajat autoritățile de la Chișinău în continuarea reformelor pentru apropierea de UE. „Ne dorim o Republică Moldova angajată spre o perspectivă europeană. UE nu-și dorește o criză regională în plus și nu vrem ca Republica Moldova să se îndrepte încolo”, a declarat europarlamentarul.

În cadrul vizitei la Bruxelles Andrian Candu a discutat cu Comisarul European pentru Politica Regională, Corina Crețu, despre perspectivele cooperării regionale a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.
 Andrian Candu a avut în întrevedere cu Comisarul European pentru extindere și politică de vecinătate, Johannes Hahn, care a menționat că ”Republica Moldova are nevoie de o resetare, care ar fi un semn clar că politicienii de la Chișinău au înțelepciunea și determinarea să facă un pas în spate și să lase tânăra generație în față”. Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini, a declarat în cadrul întrevederii cu Andrian Candu că ”UE respectă dinamica politică internă și aștepteaptă deblocarea situației de către clasa politică de la Chișinău”.



11-13.11.2015

Seminarul Rose-Roth al AP NATO "Viitorul european al Republicii Moldova: contextul regional și provocările interne"
 
Cel de-al 90-lea Seminar Rose-Roth al Adunării Parlamentare NATO se desfășoară la Chişinău, în perioada 11-13 noiembrie 2015, întrunind parlamentari din statele membre și partenere NATO, oficiali guvernamentali, reprezentanți ai organizațiilor internaționale, ai mediul academic şi sectorului asociativ. La evenimentul de inaugurare a seminarului au mai participat Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, viceprim-ministrul, ministrul în exercițiu al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Natalia Gherman, precum şi oaspeţi de peste hotarele ţării de rang înalt: vicepreședintele NATO, Paolo Alli, Șeful Delegației elvețiene la AP NATO, Hans Hess, ex-Comisarul European pentru Extindere și Politică de Vecinătate, Stefan Füle.

Președintele Parlamentului Andrian Candu a reiterat determinarea autorităților de a continua parcursul de integrare europeană și de a implementa agenda de reforme pentru modernizarea țării. ”Republica Moldova parcurge o perioadă mai dificilă și datorită evoluțiilor politice interne, dar, cu toate acestea, rămânem consacrați și ne dorim să parcurgem în continuare calea pe care am ales-o – de integrare în UE. Sunt provocări interne legate, în mod special, de lipsa sau de reținerea în reforme, care se cer demult – lupta împotriva corupției, reforma justiției, reformele în domeniul mass-media. Toate acestea sunt pe agenda priorităților, încât să asigurăm o stabilitate politică și economică, iar Republica Moldova să fie considerată, cu adevărat, un partener important și pentru țările din Alianța Nord-Atlantică”, a subliniat Președintele Parlamentului. Premierul interimar, Gheorghe Brega, a vorbit despre priorităţile Republicii Moldova în domeniul securității statului, orientate spre înlăturarea riscurilor externe și interne.



  13.11.2015

UE finanțează 20 de proiecte de infrastructură socială

 Pe 13 noiembrie 2015 au fost anunţate cele 20 de comunităţi de pe ambele ale Nistrului care vor implementa proiecte de infrastructură socială, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene (UE). Iniţiativele au fost selectate în cadrul Programului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Astfel, peste 3 milioane de euro vor fi investiţi pentru condiţii mai bune pentru populaţie în instituții medicale, educaționale, de cultură, sport. Lucrările de renovare vor demara până la finele lui 2015. Valoarea financiară a fiecărui proiect variază de la 94.000 la 190.000 de euro.

 Detalii

11.11.2015

Oficialii europeni au confirmat disponibilitatea de a sprijini Republica Moldova în realizarea proiectelor investiţionale,

 axate pe dezvoltarea rurală şi facilitarea implementării Acordului de Asociere, ce ţine de crearea Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA).

Secretarul general al Guvernului, Serghei Palihovici, a avut  o întrevedere cu o delegaţie a Comisiei Uniunii Europene, aflată într-o vizită de lucru la Chişinău,  din care fac parte Gianpiero Borzillo, coordonator pentru statele Parteneriatului Estic, Emma Sandahl, ofițer pe asistenţa internațională şi expert gender, şi Rudie Filon, responsabil relații cu Republica Moldova și Georgia a Comisiei Europene.

În cadrul întrevederii s-a discutat despre stadiul actual al implementării proiectelor realizate în ţara noastră cu suportul Uniunii Europene, precum şi subiectele ce vizează planificarea colaborării bilaterale pentru perioada următoare. În particular, au fost examinate posibilităţile de asistenţă din partea UE în promovarea Reformei Administraţiei Publice şi a proiectului SIGMA ce prevede evaluarea sistemului public din Republica Moldova, precum şi extinderea misiunii de consiliere la nivel înalt a Guvernului Republicii Moldova.


5.11.2015


Autobuzul EURAXESS – Researchers in Motion  a sosit la Chișinău

pe data de 5 Noiembrie 2015, plin de informaţii despre istoriile de succes a cercetătorilor, joburi în cercetare şi oportunităţi de finanţare etc.
EURAXESS – Researchers in Motion este o iniţiativă unică a Spațiului European de Cercetare. Oferă cercetătorilor și instituțiilor de cercetare posibilitatea de a invita experți din străinatate pentru schimb de experiență, precum și cercetători din Diaspora științifică a Republicii Moldova. De asemenea, pentru cei care-și doresc un stagiu de scurtă durată într-o instituție de cercetare din Europa, programul oferă o gamă completă de informaţii şi servicii de asistenţă, după cum urmează:



4.11.2015

Cea de-a 25-a Reuniune a Consiliului Coordonator al Misiunii UE de Asistenţă la Frontieră în Republica Moldova şi Ucraina 

În cadrul reuniunii a fost aprobat Planul de Acţiuni al Misiunii UE de Asistenţă la Frontieră pentru anii 2016-2017. Acesta prevede dezvoltarea comerţului şi implementarea Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, managementul integrat al frontierei şi aspecte legate de etapa post-liberalizare a regimului de vize.

La finalul reuniunii a fost semnat Acordul privind schimbul de informaţii cu privire la persoanele şi vehiculele care trec frontiera de stat moldo-ucraineană şi Protocolul privind organizarea controlului în comun la Punctul internaţional de Trecere a Frontierei Pervomaisk-Cuciurgan, cu participarea agenţiilor de frontieră din Moldova şi Ucraina. Documentele semnate au scopul de a asigura securitatea frontierei comune, securitatea naţională, ordinea publică, bunăstarea economică a ambelor state, prevenirea şi lupta împotriva criminalităţii transfrontaliere organizate, a terorismului internaţional şi finanţării acestuia.
Detalii 
EUBAM

4.11.2015

Şedința Comitetului de supraveghere a aplicării Acordului de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova și Comisia Europeană privind Programul de Suport al instituirii Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător în Republica Moldova (PSB ALSAC)

În context, reprezențanții PSB ALSAC au sugerat un șir de acțiuni ulterioare atât pentru Ministerul Economiei, Ministerul Finanțelor, Organizația de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO), Agenția pentru Protecția Consumatorilor (APC), cât și pentru Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), cum ar fi îmbunătățirea aspectelor principale ale competitivității în domeniul infrastructurii calității, supravegherii pieței, dezvoltării și diversificării condițiilor și oportunităților piețelor interne și externe, precum și în procesul de implementare a Programului de Sensibilizare a Publicului în contextul ALZAC.
În cadrul ședinței s-a constat că procesul de implementare a acțiunilor prevăzute în Planul de acțiuni necesită a fi accelerat, astfel ca până la sfârșitul anului curent să fie maxim posibil îndeplinite.


Acțiunile importante ce urmează a fi realizate sunt promovarea Strategiei de atragere a investițiilor și promovării exportului, a legii privind infrastructura calității, a planurilor de dezvoltare instituționale ale ANSA și APC, totodată,  continuarea dezvoltării infrastructurii de business, a organizării misiunilor de afaceri în străinătate, dar și susținerea domeniului întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) prin facilitarea accesului la finanțare.


Detalii