Faceți căutări pe acest blog

Noutati UE - RM - Mai 2016


Arhiva 2011-2015









 27.05.2016

Recomandările strategice ale experților Uniunii Europene, 

care au evaluat structura și activitățile 
instituțiilor statului de drept din Republica Moldova, au fost prezentate,în cadrul unei conferințe. 

Experții au monitorizat activitatea Centrului Național Anticorupție, Comisiei Naționale de Integritate, Curții Constituționale, Procuraturii Generale, Institutului Naţional al Justiției, Consiliului Superior al Magistraturii, Curții Supreme de Justiție, Avocatului Poporului și Ministerului Justiției.

În cadrul evenimentului au fost prezentate cele mai importante recomandări ca urmare a evaluării sectorului justiției, sistemului de combatere a spălării banilor și a sistemului anticorupție. Experții propun ca instituțiile de drept din Republica Moldova să capete mai multă independență și să fie depolitizate.

Totodată, experții recomandă să fie elaborată cât mai curând o nouă Strategie de reformă a sectorului justiției, pentru că actuala expiră în 2016. O altă propunere este să fie încurajată activitatea Institutului de Justiție, care reprezintă instituția-cheie în asigurarea independenței sistemului judecătoresc. De asemenea, se recomandă excluderea posibilității de a obține mai multe mandate a unor categorii de judecători.


Detalii




23.05.2016

 Cea de-a şaptea reuniune ministerială a Parteneriatului Estic (PaE)

a întrunit miniștrii afacerilor externe ai statelor membre UE şi PaE. Reuniunea a fost prezidată de către Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, vicepreședintele Comisiei Europene, Federica Mogherini. La eveniment a participat și comisarul pentru Politica de Vecinătate şi Negocierile de Extindere, Johannes Hahn.

În cadrul vizitei la Bruxelles a avut loc şi o sedinţă de lucru în format restrâns ai miniştrilor PaE împreună cu Înaltul Reprezentant şi Comisarul pentru Extindere, unde a fost discutată în mod special problematica de securitate regională.

Totodată, reuniunea a reprezentat o bună oportunitate de a efectua un schimb de opinii între statele membre UE şi cei şase parteneri estici cu scopul de a identifica mai multe posibilităţi de implicare a statelor membre în iniţiativele şi proiectele PaE. 

Şeful diplomației moldovenești ,Andrei Galbur a făcut apel la o comunicare strategică mai activă în vederea informării eficiente a societăților privind beneficiile Parteneriatului Estic. De asemenea, Andrei Galbur a pledat pentru elaborarea unei viziuni politice de perspectivă pentru partenerii estici în contextul viitorului Summit PaE din 2017. 

Detalii  eng  rom



18-19 mai 2016

Cea de-a 2-a reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova 

Pe parcursul reuniunii a avut loc un schimb de opinii între europarlamentari și deputații Parlamentului Republicii Moldova cu privire la progresele înregistrate de țara noastră în implementarea agendei de reforme în domenii prioritate.

Copreședintele Comitetului Parlamentar de Asociere, Andi Cristea a menționat că Republica Moldova înregistrează progrese în implementarea reformelor, precizând că este necesară promovarea reală, vizibilă și credibilă a reformelor. ”Cele mai importante lucruri pentru Republica Moldova, în acest moment, sunt legate de continuarea reformelor, menținerea stabilității și a cursului european. Este nevoie ca autoritățile să recapete încrederea partenerilor europeni, dar, mai ales, a propriilor cetățeni. Am stabilit pentru 26 septembrie o întâlnire la Bruxelles pentru a vedea care este imaginea de ansamblu în ceea ce privește implementarea reformelor după 31 iulie, când expiră și Foaia de parcurs elaborată de Parlament și Guvern”, a declarat europarlamentarul Andi Cristea.

Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova a adoptat Declarația finală a celei de-a 2-a reuniuni, care constată o serie de progrese, precum și de restanțe înregistrate de țara noastră și conține recomandări adresate autorităţilor Republicii Moldova și Comisiei Europene.

DECLARAȚIA finală și recomandările Comitetului Parlamentar de Asociere UE - Republica Moldova

Detalii
Video




 11.05.2016

Cea de-a 26-a Reuniune a Consiliului Consultativ al Misiunii EUBAM  a evaluat  progresele

înregistrate în domeniul gestionării frontierelor şi a reformelor în domeniul vamal şi de facilitare a comerţului în Moldova și Ucraina. De asemenea, au fost evaluate măsurile în curs de desfășurare pentru consolidarea încrederii in procesul de soluţionare a conflictului transnistrean.

Misiunea a marcat cea de-a zecea aniversare în luna noiembrie 2015, iar Şeful Misiunii EUBAM, Ambasadorul Andrew Tesoriere, a declarat: „Expertiza tehnică a Misiunii EUBAM este în continuare necesară, în special, datorită prezenței noastre în teritoriu. Moldova și Ucraina s-au angajat într-un proces ambițios de reforme pentru alinierea procedurilor vamale şi de control la frontieră la standardele UE, iar EUBAM rămâne un partener de încredere și cu experiență „. Ambasadorul Tesoriere a salutat iniţiativa autorităţilor naţionale în aplicarea noilor practici și proceduri care au fost stabilite cu sprijinul EUBAM.

Daniela Morari, Ministrul Adjunct al Afacerilor Externe și Integrării Europene, a remarcat: „Dacă ne uităm la toate punctele de pe ordinea de zi a şedinţei noastre de astăzi, cred că toate părțile implicate au reconfirmat faptul că EUBAM rămâne partenerul nostru principal având un rol dublu, de a contribui la asigurarea stabilității și securităţii în regiune și de a consolida capacitățile instituţionale ale Moldovei şi Ucrainei. Acesta este un factor foarte important în realizarea reformelor și punerea în aplicare a angajamentelor asumate în cadrul Acordurilor de Asociere / ZLSAC


 11.05.2016

 BERD este interesată în dezvoltarea relațiilor de cooperare cu Republica Moldova 

pe toate dimensiunile, inclusiv prin susținerea unor proiecte investiționale. Declarația a fost făcută astăzi la Londra de Sir Suma Chakrabarti, președintele BERD, în cadrul unei întrevederi de lucru cu viceprim-ministrul Octavian Calmîc, ministru al Economiei, care în perioada 10 – 12 mai curent, participă la Reuniunea anuală a Consiliului Guvernatorilor BERD.

În cadrul dialogului cu delegația Republicii Moldova, președintele BERD a menționat că instituția urmărește evoluția evenimentelor din țara noastră după investirea noului Guvern și a salutat eforturile autorităților centrale îndreptate spre implementarea unor reforme eficiente în toate domeniile social-economice. 

De la începutul activității sale în Republica Moldova, din 2005, BERD a finanțat 110 proiecte, fiind investite în economia moldovenească peste un miliard de euro. Portofoliul actual al BERD constituie 447 de milioane euro, alocate pentru infrastructură (74%), instituțiile financiare (11%), industrie, comerț și agrobusiness (10%), sectorul energetic (5%). 

 Detalii

10 .05.2016

Prima Reuniune a Platformei societății civile UE-Moldova

Reuniunea inaugurală a Platformei societății civile UE-Moldova are loc pe 10 mai 2016 la Comitetul Economic și Social European din Bruxelles. Platforma completează organismele politice existente în cadrul Acordului de Asociere UE-Moldova și permite organizațiilor societății civile din ambele părți să monitorizeze procesul de implementare și pregătire a recomandărilor pentru autorităților relevante, atât din Republica Moldova, cât și din Uniunea Europeană.

Co-președinții Platformei sunt Dumitru Fornea și Alexei Buzu. La Reuniune participă fostul șef al Delegației UE la Chișinău, Dirk Schuebel, în prezent șeful Unității pentru Parteneriatul Estic din cadrul Serviciului European de Acțiune Externă al UE, și Eugen Caras, șeful Misiunii Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Discuțiile vizează metodele și principiile de lucru în cadrul Platformei, adoptarea normelor de procedură, precum și planificarea viitoarei activități a noii structuri.
 

Detalii  rom  eng
Declaratia
Raport





Pentru a marca Ziua Europei, instituțiile UE își deschid porțile pentru public la începutul lunii mai, la Bruxelles și la Strasbourg. Birourile locale ale UE din Europa și din întreaga lume organizează diverse activități și evenimente, pentru toate vârstele.

 În Republica Moldova evenimentele consacrate Zilei Europei 2016 se vor desfășura pe 14 mai, fiind organizate de Delegaţia UE în Republica Moldova. În acest an, „Orăşelul European” va fi amenajat în Grădina Publică „Ștefan cel Mare şi Sfânt” din capitală.

Instituţiile de stat vor organiza o serie de activităţi de promovare a valorilor europene şi proiectelor de dezvoltare, realizate din fonduri europene



04.05.2016

Reuniunea ministerială a grupului de la Visegrad și Partenerilor Estici

Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene, Andrei Galbur, a participat  la reuniunea miniștrilor de externe ai statelor Grupului de la Vişegrad și Parteneriatului Estic (V4 + PaE). Din partea Uniunii Europene la eveniment au participat comisarul european pentru politică de vecinătate și negocieri pentru extindere, Johannes Hahn şi secretarul general adjunct pentru afaceri politice din cadrul Serviciului european de afaceri externe, Helga Schmidt. 

La sfârşitul reuniunii, miniştrii V4 au adoptat o Declaraţie comună în care au reafirmat sprijinul ferm pentru Parteneriatul Estic ca dimensiune strategică a politicii de vecinătate a UE, au subliniat necesitatea de a consolida Parteneriatul Estic în anii ce vor urma, inclusiv prin consolidarea cooperării la nivel guvernamental, parlamentar, al autorităţilor locale, business-ului şi societăţii civile. Miniştrii au pus în evidenţă necesitatea unei abordări strategice a consecinţelor contextului geopolitic actual atât pentru statele Parteneriatului Estic cât şi pentru Uniunea Europeană. Miniştrii Grupului de la Vişegrad au convenit să intensifice coordonarea cu Republica Moldova, Georgia şi Ucraina în vederea sprijinirii reformelor conexe implementării Zonei de Comerţ Liber cu UE.
Grupul de la Visegrad (cunoscut și ca ''V4'') a fost constituit la 15 februarie 1991 de trei țări - Cehoslovacia de atunci (împărțită în 1993 în Cehia și Slovacia), Ungaria și Polonia -, propunându-și ca obiectiv cooperarea în vederea integrării europene și euro-atlantice. Grupul de la Visegrad reflectă eforturile țărilor din regiunea Europei Centrale de a colabora într-o serie de domenii de interes comun în contextul integrării pan-europene.