Faceți căutări pe acest blog

Securitate şi siguranţă pe stadioane : Consiliul Europei a lansat o nouă convenţie



În ajunul deschiderii campionatului de fotbal EURO 2016, Consiliul Europei dă lovitura cu o nouă convenţie internaţională destinată să asigure ca meciurile de fotbal şi alte manifestaţii sportive să se desfăşoare într-un mediu sigur şi primitor pentru toţi.

Textul, pe care Guvernele au fost invitate să-l semneze la 3 iulie 2016 pe Stadionul Saint-Denis din Franţa (Stade de France), cu ocazia ultimului sfert de finală, încurajează o cooperare eficientă a tuturor actorilor la nivel local, naţional şi internaţional.

“Sportul joacă un rol important în promovarea integrării sociale, toleranţei şi înţelegerii interculturale. Evenimentele sportive trebuie să se desfăşoare în acest spirit şi trebuie, înainte de toate, să fie sigure. Noua Convenţie a Consiliului Europei arată calea de urmat”, a declarat Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland.

Secretarul de Stat pentru Sport al Franţei, Thierry Braillard, a menţionat că Franţa este în special determinată să dezvolte o politică de prevenire a violenţei pe stadioane şi de responsabilizare a suporterilor, într-un spirit de partajare, schimb reciproc şi convieţuire. “Este o onoare deosebită pentru Franţa de a găzdui acest eveniment de semnare. “, a adăugat oficialul.

Pentru a garanta o atmosferă sigură şi primitoare în interiorul şi în afara stadioanelor, Convenţia obligă autorităţile :



- să încurajeze actorii publici şi privaţi (colectivităţi locale, poliţia, cluburile de fotbal şi federaţiile naţionale, şi suporterii) să lucreze împreună asupra pregătirii şi desfăşurării meciurilor de fotbal;

- să asigure că infrastructurile localurilor sportive să fie conforme normelor şi reglementărilor naţionale şi internaţionale, pentru a permite o gestiune eficientă a mulţimii de spectatori şi securitatea ei; planurile de urgenţă şi de contingenţă ar trebui să fie elaborate, testate şi perfecţionate în cursul exerciţiilor comune periodice;

- să asigure ca spectatorii să fie bine primiţi şi trataţi pe parcursul întregii manifestaţii, inclusiv asigurând ca stafionul să fie mai accesibil pentru copii, persoane în etate sau cu dizabilităţi, şi ameliorând instalaţiile sanitare şi de asigurare cu băuturi răcoritoare;

De asemenea, sunt prevăzute măsuri de prevenire şi sancţionare a acţiunilor violente şi a comportamentului neadecvat, printre care măsuri de excludere, proceduri de sancţionare în ţara unde a fost comisă infracţiunea sau în ţara de reşedinţă a individului vizat, sau restricții de a călători în străinătate la evenimente de fotbal

Prin intermediul noii Convenţii, Statele îşi asumă angajamentul de a consolida cooperarea poliţienească internaţională, desemnând un punct de contact naţional de informare pentru fotbal care va facilita schimbul de informaţii şi de date cu caracter personal în cadrul meciurilor internaţionale.

Context :

Această nouă Convenţie va înlocui Convenţia europeană privind violenţa şi ieşirile necontrolate ale spectatorilor în cursul manifestărilor sportive, în special al meciurilor de fotbal, elaborată în 1985, în urma dramei de la Heysel.

Comitetul de experţi responsabili de monitorizarea aplicării Convenţiei din 1985 evaluează, înainte şi după marile turnire internaţionale (Cupa Mondială, Campionatele europene), dispoziţiile adoptate în materie de securitate. FIFA, UEFA, Asociaţia Europeană a Ligilor profesionale de fotbal, Football Supporters Europe, Supporters Direct Europe, precum şi Interpol şi Uniunea Europeană participă la aceste lucrări.

În 2015, Comitetul a adoptat o recomandare cu privire la securitatea, siguranţa şi serviciile în cadrul meciurilor de fotbal şi alte manifestaţii sportive. Această recomandare cuprinde bune practici europene, în scopul de a ajuta Statele să pună în aplicare dispoziţiile Convenţiei..
Informaţii suplimentare: