Faceți căutări pe acest blog

Ziua Internațională a Romilor 2017: Inițiativa Consiliului Europei ”10 pentru 10”

Cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor, marcată la 8 aprilie, Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, a făcut o declarație.

”Constatăm cu satisfacție că, de câțiva ani, pentru șefii de Stat și conducătorii instituțiilor interguvernamentale, 8 aprilie, Ziua Internațională a Romilor, a devenit o ocazie pentru a face declarații oficiale referitoare la această populație și a recunoaște locul ei important în cadrul societăților noastre.

Cu toate acestea, situația generală a romilor este și astăzi departe de cea pe care aș dori s-o văd. Prea mulți romi se nasc fără a avea acte de identitate, prea devreme micii romi sunt excluși din structurile sociale și educatuve de care profit populația majoritară, prea mulți copii romi trăiesc în mizerie, nu merg la o școală în limba maternă și abandonează școala prea devreme. Segregarea, educația de proastă calitate, școlile speciale sunt probleme care continuă să afecteze Romii într-o modalitate disproporționată.



Pentru a avea acces la studii medii sau de specialitate, adolescenții romi se confruntă cu obstacole pe care prietenii lor neromi nu le întâmpină.

Rata șomajului printre tinerii romi este mult mai ridicată decât media. Proporția adulților care trăiesc în comunități sărace și foarte sărace este mult mai mare decât printre neromi. Rata de angajare a femeilor rome, victime ale discriminărilor multiple, este catastrofală.

Romii europeni au o speranță de viață mult mai inferioară decât cea a restului populației.

Suntem tot mai conștienți de aceaste probleme. Dar au fost realizate și proiecte încurajatoare.

Niciodată mai înainte atâția Romii nu au ocupat funcții de nivel înalt în cadrul parlamentelor, guvernelor și organizațiilor. Niciodată mai înainte atâția bani publici nu au fost alocați pentru a încerca remedierea excluderii sociale a concetățenilor noștri.

Noi am adoptat politici, rezoluții, documente și linii directoare orientate spre romi. Comisia Europeană și Consiliul Europei au jucat și continua să joace un rol foarte important

Anul acesta, împreună cu Reprezentantul special pentru probleme referitoare la romi, noi am decis să ne asumăm angajamente exacte pentru viitor. Vom adopta o abordare mai pragmatică și vom lucra în parteneriat cu Statele noastre membre pentru a atinge 10 obiective în următorii zece ani – inițiativă numită ”10 pentru 10”:
1. Niciun copil rom sau nomad fără acte de identitate

2. Rata mortalităţii infantile printre romi şi nomazi redusă în jumătate

3. Copiii romi şi nomazi să fie vaccinaţi în aceeaşi măsură ca populaţia majoritară

4. Rata copiilor romi şi nomazi care renunţă la şcoală redusă în jumătate

5. De patru ori mai mulţi tineri romi şi nomazi vor deţine o diplomă de liceu

6. De trei ori mai mulţi tineri romi şi nomazi vor obţine calificare profesională

7. Nicio căsnicie între copiii din comunităţile rome şi nomade în Europa

8. Numărul romilor ce trăiesc în sărăcie extremă redus în jumătate

9. Rata şomajului printre romi şi nomazi redusă în jumătate

10. Numărul romilor şi nomazilor aleşi drept reprezentanţi în consilii locale sau regionale şi în parlamente naţionale sau internaţionale, dublat. ”
Informații suplimentare: